Ha karácsony, akkor finom illatos sütemények kerülnek az asztalra. Adri flódnit készít minden évben! A hagyomány szerint hozzávalói egészséget, bőséget hoznak a családnak.

Tészta:

50 dkg liszt

25 dkg hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy növényi vaj

10 dkg porrá őrölt kókuszvirág cukor

2 tojás (elhagyható, de akinek fontos a „lelkének”, tegye hozzá)

1 dl (kóser) fehér bor (akinek fontos a kóser)

1 csipetnyi só

A tészta hozzávalóit összegyúrom (robotgéppel is összegyúrható), és folpackba csomagolva 24 órát pihentetem a hűtőben. Ha olaj folyik ki a tésztából, azt öntsünk le róla.

 

Almatöltelék:

1 kiló alma meghámozva, vékony szeletekre vágva

1 ek. rizsszirup

1 ek. kókuszvirág cukor

1/2 ek fahéj

5 szem szegfűszeg (teatojásba téve)

1,5 dl fehér (kóser) bor (akinek fontos a kóser)

kukoricadara (1-2 ek, amennyi a felesleges folyadékot felszívja)

Az almát a rizssziruppal, kókuszvirág cukorral, borral, fahéjjal, szegfűszeggel megpárolom. Nem szabad túl főzni! Szűrőbe teszem, és teljesen lecsepegtetem. Ezután keverem bele a kukoricadarát. Felfogom a lecsepegő bort, és azt használom a dióhoz.

 

Diótöltelék:

25 dkg dió

10 dkg kókuszvirág cukor

4 dkg szárított datolya aprítva (mazsola is használható)

4 dkg étcsokoládé (vegán, cukormentes, legalább 60%-os kakaótartalom)

1,5 dl bor (ha nem elég az almából maradt, akkor borral pótolni kell)

A diót durvára darálom, majd a többi hozzávalóval felfőzöm. Érdemes az édességét ellenőrizni, mert van akinek nem elég édes így, és még tesz bele cukrot.

 

Máktöltelék:

25 dkg mák darálva

1 narancs héja belereszelve

1,5 dl (2 púpos evőkanál) baracklekvár (vagy alma-sárgadinnye lekvár)

3 dkg kókuszvirág cukor

3 evőkanál rizsszirup

0,5 dl bor

Felfőzöm, és elkeverem benne a lekvárt.

 

Szilvalekvár:

1,5 dl házi szilvalekvár

6 dkg aszalt szilva felaprítva (az eredeti receptben nincs aszalt szilva, de nagyon finom lesz tőle)

Minden tölteléknek teljesen hidegnek kell lennie

A tepsit sütőpapírral kibélelem. A tésztát öt részre osztom, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk és a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit. Megkenem a diós töltelékkel. Erre megint tészta kerül, majd a mák töltelék. Újra tészta, majd alma töltelék, ismét tészta, amit megkenek a szilvalekvárral. Végül befedem az utolsó tésztával, amit igény szerint meg lehet kenni tojássárgájával, és megszurkálok villával.

150 fokra előmelegített sütőben 2,5-3 órát sütöm a középső rácson. Tűpróbát végzek, ha már nem ragad rá semmi, és a teteje is szép piros, akkor van kész.

Kipróbáljátok?

 

 

(kép: nosalty.hu)

wpChatIcon