Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány valamennyi munkatársával és önkéntesével azon dolgozunk, hogy mindenki megismerje az endometriózis tüneteit, hogy ha szükséges, felismerhesse és idejében kapjon szakorvosi segítséget.

Miért fontos ez? És hogyan kapcsolódik össze a vasárnapi ebéd és az endometriózis?

A tyúkhúsleves mellé nem a legideálisabb téma a menstruációról beszélgetni, de valahogy így hozta az élet. Egyik fiatal családtagom – akivel korábban még nem beszéltem az endómról – rosszul érezte magát. „Megjött a havi baja”- így nevezte, bajnak. Mesélte, hogy neki minden hónapban fáj, amikor megjön. Kapva kaptam az alkalmon és elmondtam neki, hogy a menstruációnak nem kell, hogy fájjon. Ha már fáj, akkor annak valami lehet a hátterében. Megdöbbent. Az ő anyukájának is fáj. Az asztalnál ülő idősebb anyuka is megszólalt, neki is fájdalmas és nagyon erős szokott lenni.

Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy ismerjük egymást barátnőkkel évek óta, találkozunk havonta női rokonainkkal, de nem kerül szóba a menstruáció. Mert tabutéma. Nem illik. Különben is, kinek mi köze hozzá.

És generációról generációra öröklődik a „tudás”, hogy havonta egyszer ki kell bírni a fájdalmat, mert ez normális, ez a női élet rendje. Jó esetben eljárunk a nőgyógyászhoz évente egy szűrővizsgálatra, de sokszor még azt is halasztjuk, mint a fogorvost. Csak akkor megyünk, ha már fáj. De a menstruációnál még akkor sem. Pedig jelez a szervezetünk.

Kedves Lányok, Nők és Asszonyok! A fájdalmas menstruáció nem normális. Nem biztos, hogy endometriózis áll a hátterében, de 50%, hogy igen. Elég rossz statisztikai arány. De nem a megijesztés a cél, hanem az informálás. Mert vannak jó szakemberek, akik nem legyintenek a tünetekre, hanem kivizsgálják azokat.

Fájdalomcsillapítókon élni és 10 évente egy év mínuszban lenni a fájdalom miatt nem oké. Életmódváltással komoly, jó eredményeket lehet elérni. Alternatív terápiák bevonásával csökkenthetőek a kellemetlen tünetek. Gyógyszeres kezelés és műtéti eltávolítás is szóba jöhet, de minden esetben szakorvos dönt az egyéni kórkép megismerését követően. Többször beszéltünk róla, hogy sokat segíthettek a pontos diagnózis felállításában, ha a Lucy ingyenesen letölthető applikációt használjátok és mindennap rögzítitek a tüneteiteket.

A fent említett lánnyal megbeszéltük, hogy elkísérem az orvosomhoz, egy igazi jó szakértőhöz. Ott leszek mellette. Remélem, hogy nem endója van, de ha az van, akkor hátha sikerül idejében elcsípni és nem kell neki is szembesülni a nehezített teherbeeséssel. Idén már ő is családalapításra készül.

Gondoljuk végig, hogy a környezetünkben hányan mondtak már le programot menstruáció miatt, hány emberrel nem beszéltünk még a női élet csodájáról. Mert a menstruáció nem baj! Az a baj, ha a tüneteinkkel nem foglalkozunk.

Nőként kötelességünk segíteni egymást! Egész egyszerűen azért, mert együtt könnyebb!

Info a Lucy applikációról: https://endometriozismagyarorszag.hu/igy-segitunk/#lucy_app

Infók az endometriózisról: https://endometriozismagyarorszag.hu/endometriozis/#mi_az_endometriozis

Minden hasznos információt megtalálsz a honlapunkon, az aktualitásokról a közösségi média felületeinken tájékozódhatsz!

Nem vagy egyedül!

wpChatIcon