Szoktál futni?

Abba a táborba tartozol, aki lelkesen megy és rendszeresen, mert ki tudja szellőztetni közben a fejét, vagy azt a tábort erősíted, aki nehezen ugyan, de néha ráveszi magát?

Bárhogy is legyen, tudjuk, mert érezzük a testünkön, hogy futni jó. Futni öröm.

 

Folyamatos sikerélményt tud adni, néha már az is, hogy a kedved/erőd/lendületed ellenére mégis futócipőt húztál. Büszkeséggel tölthet el az érzés a táv végén, hogy igen, ma is megcsináltam, ma is tettem valamit magamért.

A legtöbben csak pár kiló mínuszról vagy energikus életről álmodnak, mikor elkezdenek futni – , de azért maradnak kitartóak, mert rengeteg egyéb jótékony hatása is van a kocogásnak!

Az aerob mozgásformák megemelik a szervezetünkben lévő szerotonin szintet, ami segít hatékonyan megküzdeni a stresszel. A rendszeres mozgás energikusabbá, vidámabbá tesz, így a depressziós tünetek is enyhülnek általa. Sőt általa bizonyítottan könnyebben lehet leküzdeni a szenvedélybetegségek és a rossz szokásokat is.

A futás az a tevékenység, ami vagy nagyon kikapcsolja az embert, felfrissíti szellemileg, mert nem kell közben gondolkozni. Vagy éppen segíti a gondolatok áttekintését, akár egy hosszan húzódó problémára találhatunk közben megoldást.

A futás az egyik legjobb állóképességet növelő mozgásfajta, amit a mindennapi életben is lehet kamatoztatni. Már napi 5-10 perc, lassú tempójú kocogás is bizonyítottan csökkenti a halálos szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Kérdés tehát, ha fel tudunk sorolni ennél jóval több előnyt, miért vesszük rá magunkat mégis nehezen a rendszeres futásra? Itt az új szokásos bevezetésének témájához érkezünk el. 3 egyszerű ötlet, hogy elindulj újra és ne is hagyd abba:

  1. Gondold át a miérteket. Miért szeretnél futni? A sok jótékony hatás közül, számodra mik azok, amik a legfontosabbak jelenleg? Ezekhez később is visszanyúlhatsz majd, ha motivációra lesz szükséged.
  2. Tűzz ki elérhető célokat. Döntsd el, hogy heti 1-2-3 (stb) alkalommal fér bele az idődbe a rendszeres testmozgás. Sokan azért adják fel, mert többet terveznek, mint amennyit reálisan meg tudnak valósítani. Ha hétköznap arra sincs időd, hogy átgondold a napod, főzz, beiktass egy kis énidőt (stb, ami neked fontos), akkor nem a heti 5 futás a kezdő lépés.
  3. Ne gondold túl! Azaz, ha eljött a kitűzött időpont ne gyárts kifogásokat, ne kezdj bele a mosogatásba stb, hanem vedd fel a futócipőt és menj. Ha nincs kedved, akkor aznapra tűzz ki rövidebb távot, de indulj el. Sokszor csak ez a kezdő lökés hiányzik.

Bónusz:

Fuss egy jó ügyért! Július hónapban kezdd el te is a futást az endometriózisban érintett betegek támogatásáért.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány szervezésében jótékonysági futás veszi kezdetét 2022. július 1-31.között. A futással azt szeretnénk elérni, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a betegségre, az endometriózissal kapcsolatos ismeretek terjesztése és egyúttal adománygyűjtés, amit később az ezzel kapcsolatos edukációra fordíthatunk.

Részleteket itt találsz:

Virtuális futás

 

wpChatIcon