Folyamatosan követjük a hazai kutatások mellett a nemzetközi kutatások eredményeit is, amiket időről időre közzé is teszünk felületeinken.

Sokan keresik a tudomány nyelvén az endometriózis megfejtését, sokat tesznek orvosok és kutatók a tünetmentesség jegyében. A közzétett kutatási beszámolókat kérjük, csak egy folyamat részének tekintsétek, tehát egyenlőre még mindig nincs biztos tudásunk erről a rejtélyes betegségről.

———————————————————————————————————

Mi okozhatja, hogy valakinél kialakul az endometriózis, másoknál nem?

 

Kutatók vizsgálják, hogy mi lehet az oka, hogy a nők egy csoportjánál kialakul az endometriózis, másoknál azonban nem. Vizsgálatuk központi eleme a retrográd menstruáció és a természetes ölősejtek kapcsolata.

Az American Journal of Reproductive Immunology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az endometriózisban szenvedő nők peritoneális üregében jelentősen csökken a természetes ölősejtek által okozott sejtmozgás. Ez azt jelenti, hogy a retrográd menstruációval a hasüregbe jutó antigének feldolgozatlanok maradhatnak, és ennek az eseménynek minden hónapban történő megismétlődése endometriózis kialakulásához vezethet. Ez megmagyarázhatja, hogy miért csak néhány nőnél alakul ki endometriózis, holott a retrográd menstruáció gyakoribb.

———————————————————————-

Az oxidatív stressz és hatása az endometriózisra

 Az endometriózis nemcsak hormonális betegség, hanem hormonok által kiváltott gyulladásos betegség is.

Iráni kutatók az oxidatív stressz, a szabad gyökök és az endometriotikus elváltozások kialakulása közötti összefüggést elemezték.

Oxidatív stressz: A szervezetbe jutó oxigénmolekulák a sejtjeinkkel reakcióba lépnek, melynek melléktermékeként szabad gyökök képződnek. A szabad gyökök létrejötte káros biokémiai folyamatokhoz vezet. A szabad gyököket az antioxidáns vegyületek tudják hatástalanítani.

————————————————————————————————————–

Termékenységi felmérés és műtéti megközelítés endometriózisos betegeknél

Az endometriózis kezelése személyre szabott megközelítést tesz szükségessé, teljes anamnézissel, fizikális vizsgálattal és képalkotással, amely segíti a műtéti döntést. Endometriózis gyanúja vagy diagnosztizálása esetén mérlegelni kell a termékenység megelőzésének műtét előtti megbeszélését.

Az Ottowa Egyetem munkatársai megvitatták az endometriózis műtéthez való sebészeti technikákat és a speciális szempontokat, figyelembe véve a betegek termékenységi aggályait.

Az endometriózis sebészeti kezelése javíthatja az endometriózisban szenvedő nők fogantatását és terhességi arányát. A megközelítést azonban egyénre kell szabni, figyelembe véve a műtéti előnyöket és a várható asszisztált termékenységi kezeléseket. A termékenységmegőrző műtét az a műtét, amely “csökkenti a szövődményeket és optimalizálja a posztoperatív eredményeket”.

———————————————————————————————– 

Lucy applikáció, az európai szintű kutatás magyarok részvételével

A FEMaLe elnevezésű projekt az Európai Unió „Horizon2020” keretében elnyert pályázatként kerül finanszírozásra, számos európai egyetem, kutatóközpont és betegjogi szervezet részvételével. A projektben a Semmelweis Egyetem Női Klinikájának Baross utcai részlege vesz részt konzorciumi partnerként Dr. Bokor Attila irányításával.

A projektben zajló kutatás egyik célja, hogy az endometriózis hátterének megértése érdekében a korai felismerésre irányuló vizsgálatokat is végezzünk.

Az ingyenesen letölthető applikációt napi szinten kitöltve képet kaphatsz egészségügyi állapotodról és hozzájárulsz a hiánypótló kutatás sikerességéhez.

Minden kitöltés, minden adat, minden vélemény számít!

 

További információ a Lucy applikációról elérhető itt: https://hellolucy.app/

 

wpChatIcon