Szeretnénk bemutatni nektek egy nagyszerű lehetőséget, ha régóta próbálkoztok sikertelenül a babával, vagy ha most indultok az úton, de elveszettnek érzitek magatokat.

A Keresztény Családi Centrum a keresztény ellátási formát választó, kórházhoz fordulók számára létrehozott szervezeti egység a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórházon belül. Az egyéves program során olyan komplex vizsgálatokon vehet részt a pár mindkét tagja, ami nagyban segíti a sikeres gyermekáldást a problémák feltárásának és gyógyításának köszönhetően.

Kovács Ágnessel, a Keresztény Családi Centrum egyik koordinátorával beszélgettünk a gyermekáldás keresztény lehetőségeiről, a pszichológiai ellátás fontosságáról és a gyakorlati lehetőségekről. Természetesen endós sikertörténet is szóba került.


Mikor és milyen céllal jött létre a Keresztény Családi Centrum?

2016 környékén fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a Bethesda Kórház és az Irgalmasrendi Kórház együttműködésében létrejöjjön a Keresztény Anyasági Központ. Ez még egy egészen más elképzelés volt, mint ahogyan azzal a mai formájában találkozhatnak a pácienseink. Arról szólt, hogy a Bethesda Kórházban létrejön egy keresztény szellemiségű szülészet, nálunk pedig egy nőgyógyászati osztály. Ahogy a konkrét lépések felé vették vezetőink az irányt, kiderült, hogy más igényeket is kielégíthetne az Irgalmasrendi Kórházban a Központ, így született az a gondolat, hogy termékenységi nehezítettséggel küzdő párok is segítséget kaphassanak. Ebben nagy szerepe van az Egyházi Kórházak Egyesületének és Kórházunk vezetésének, akik kitartó munkával és végtelen nyitottsággal segítették és fogadták be az unikális kezdeményezést.

Sokan vannak azok a párok, akik feltétlenül azt szeretnék, ha gyermekük természetes úton foganna meg, vagy legalábbis ez a kiindulópont. Eddig Magyarországon nem volt arra opció – azon kívül, hogy egy nő felkeresi a nőgyógyászát – , hogy hova is lehet fordulni ezzel a nagyon konkrét segítségkéréssel. A mostani formájában 2019-ben indult el a Centrum. Lépésről lépésre rajzolódott ki, hogy milyen ambulanciákra lenne szükség, gondolok itt arra, hogy nemcsak a nő, hanem a férfi kivizsgálására is szükség van a termékenységi problémák esetén.

Hogyan tud megvalósulni a keresztény szellemiség a kivizsgálások, a sokszor ijesztő diagnózisok és a rideg számadatok között?

Az itt dolgozóknak is nagy érték, hogy nemcsak egy vizsgálatra látjuk a párokat, hanem folyamatos kapcsolatban vagyunk velük. A kapcsolatban van lehetőség arra, hogy adjunk és kapjunk is. Mi is nagyon hálásak vagyunk azért a bizalomért, amivel a párok megajándékoznak bennünket. Még ha orvosi jellegű is a kapcsolat, nagyon fontos, hogy szeretettel és tisztelettel legyünk a pácienseink felé. A nehéz helyetek esetén is megkapják a párok azt a támogatást, hogy itt vagyunk, és megtartunk benneteket. Ehhez sokat hozzá tud adni a pszichológiai segítségnyújtás is.

Mennyire élnek ezzel a lehetőséggel a páciensek?

Egy nemrég készült statisztika szerint eddig a párok 35%-a vette igénybe nálunk a pszichológiai segítségnyújtást. Nálunk arra van lehetőség, hogy a párok egy 10 alkalmas beszélgetéssorozatban vegyenek részt egy klinikai szakpszichológussal, mely során egy általuk hozott témával, vagy témákkal foglalkozhatnak. Sokakban van egy ellenállás, ami lehet egyszerűen egy önvédelmi mechanizmus is, de lehet kulturális sajátosság is. A párkapcsolattal és a gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseket sokan titokban őrizgetik. Ez természetesen mindenkinek a legbensőbb ügye, amit jogosan óvnak. Sokan a házastársukkal való szövetség elárulásának tekintik, hogy egy harmadik felet bevonjanak. Mi azonban azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokat ad, hogy egy külső, tanult szemlélő objektíven tudja segíteni a párt ezen a nem könnyű úton. Új perspektívákat nyithat ki, gátlásokat oldhatnak közösen párjukkal, és semmiképp sem a házastársi intimitás elárulásáról van szó. Ők ketten építkeznek, egymásért, saját magukért és a gyermekükért. Dolgoznak az önismeretükön, megtanulják, hogy csak két teljes ember tud egy párt alkotni. Úgy tudunk szeretni másokat, ha előbb magunkat is szeretjük. A gyermekáldási nehezítettség során nem arról van szó, hogy a párok valamit rosszul csinálnak. Tekinthetünk erre egy lehetőségként, amit nagyon jó megragadni. Ha személyes munkát fektetek az önismeretembe, az egy ajándék magam, a házastársam és a gyermekem számára.

Kik jelentkezhetnek a programba és mi az első lépés?

18 év feletti magyar állampolgárok, akik érvényes TAJ-kártyával rendelkeznek, igénybe vehetik a programunkat. Mi a természetes gyermekáldást támogatjuk, ezért a fertilis életkorú pácienseket várjuk és azokat, akiknél nem áll fenn olyan állapot, ami ezt egyértelműen kizárja. (Például: nőknél menopauzára utaló jelek, nemi szervek hiánya, fejlődési rendellenesség, ami a természetes gyermekáldást tudottan kizárja, vagy a petevezetők mind a két oldali elzáródása esetén, továbbá, ha orvosilag bizonyított, hogy csak a lombik jelenthet megoldást). Azokat a párokat, akik hozzánk jelentkeznek, a természetes gyermekáldás elérésében tudjuk támogatni. Mi abban igyekszünk segíteni, hogy ahol eltérés van, azt megpróbáljuk meggyógyítani, és a lehetőségeink adta kereteken belül mindent megteszünk azért, hogy felismerjük azokat a területeket, ahol lehet tenni és változtatni. Gyakran előfordul, hogy nálunk, a vizsgálatok során kerül felismerésre egy kizáró tényező, de ebben az esetben is sokat adhat a pszichológiai ellátás.

Mindenkinek javasoljuk, aki hozzánk szeretne jelentkezni, hogy először gondolja át, hogy azt az egy éves időtartamot, amit ez a program felölel, tudja-e vállalni, mert sok rugalmasságot követel a kivizsgálás, és az időt rá kell szánni a pár mindkét tagjának.

Az első lépés, hogy az érdeklődők a csalad@irgalmas.hu címre tudnak egy bejelentkező levelet küldeni, így felkerülnek a várólistánkra, ami terheltségtől függően változik. Jelenleg 2-3 hónap míg sor kerülhet az első konzultációra.

Az egyéves program során milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a párok?

Mind a férfi, mind a nő részéről elszánást kíván a program. Női oldalról a nőgyógyászat, az endokrinológia és az orális medicina tartozik a protokoll vizsgálatok körébe. Korszerű technológiával és cikluskövetéses módszerekkel dolgozunk. Férfi oldalon az alapvizsgálatokat az endokrinológia és az andrológia jelenti, ezeket kiegészíthetjük fogászati ellátással, hiszen a gyulladások felelősek lehetnek a hímivarsejtek eltéréseiért is. Komplex emberi szervezet vagyunk, tehát nemcsak a nemi szerveket kell figyelni, gyógyítani. Amennyiben egy nő több alkalommal elvetélt, vagy megalapozott gyanúnk van, hogy súlyosabb és ritkább betegséggel küzd, akkor haematológiai, immunológiai kivizsgálást is tudunk biztosítani. Természetesen a pszichológiai ellátást is jó szívvel ajánljuk minden páciensünknek. Fontos tudni, hogy a csak a teljes programra jelentkező párok vehetnek részt a pszichológiai konzultációkon, illetve az andrológiai, nőgyógyászati vizsgálatokon, tehát izoláltan, csak egyes szakterületekre nincs mód bejelentkezni.

Mesélnél kicsit a személyes kapcsolódásodról? Miért érzed kiemelten fontosnak a nehezített teherbeeséssel küzdők segítését?

Amikor elkezdtem dolgozni a Keresztény Családi Centrumban, még nem voltam házas. Akkoriban még nem voltam személyesen érintett a családalapításban, de azóta férjhez mentem. Egy hatgyermekes család legkisebb tagja vagyok, nagyon sok unokahúgom és unokaöcsém van. A családban a zsibongást és a gyereknevetést – néha hisztit szoktam meg. Tehát inkább ebből a „van-állapotból” indultam ki, mintsem, hogy a nincsből. Szülésznői pályám zeg-zugai vezettek ide egy véletlen folytán. Fantasztikus lehetőség, hogy szülésznőként nemcsak a szülés folyamatát kísérhetem végig szakemberként, hanem tanúja lehetek egy hosszabb folyamatnak is a fogantatástól, sőt már a gyermek iránti vágy megszületésétől kezdve. Nagy ajándéknak tartottam itt, a Centrumban azt, hogy nemcsak bizonyos vizsgálatok során találkozom az egyes pácienseimmel, hanem egy teljes éven keresztül része lehetek az életüknek. Időközben személyesen is megtapasztalhattam a gyermekáldásra való készülődés különböző aspektusait, azt is, hogy ez nem minden szempontból könnyű. Nagy öröm számomra az a bizalom, amivel a párok beavatnak engem a személyes és intim életük ezen szakaszába. Sokszor tolakodónak tűnhetnek a családi háttérrel, szexuális szokásokkal kapcsolatos kérdések, de fontos szem előtt tartani, hogy ez egy közös érdek, egy közös munka meghatározó eleme. Alapvető ahhoz, hogy személyre szabottan tudjunk segíteni.

Hogy látod, milyen fontos összetevők vezetnek el a sikeres terhességhez? Tudva azt, hogy nincs egy mindenkinél egyaránt jól működő megoldás.

Valóban nem lehet egy titkos receptet megfogalmazni, mert nagyon sokan annyi mindent megtesznek: egészségesen élnek, sokat dolgoznak magukon, mégsem jön össze a baba, másoknál meg hamar megfogan, pedig adott esetben nem is tervezték. Ami szerintem nagyon fontos, hogy minden testi és fizikai vizsgálattal párhuzamosan (vagy azokat megelőzően) a lelki életünket is tápláljuk. Akkor van esélyünk igazán jó szülőkké válni, ha olyan önismeretünk van, ami rátekintést enged legeslegmélyebb vágyainkra, amikkel harmóniában lehetünk. Sok pár még maga sem tudja, hogy vágyaik sokszor mások, mint, amit maguk gondolnak elsőre. Fontos ezek mélyére nézni. Miért szeretnénk kérni ezt a segítséget? Miért vagyunk itt? Belülről ezt szeretném, vagy van rajtam egy nyomás, ami idehozott? Fontos felelőssége a keresztény embernek, hogy elsősorban ő legyen jól. Az egyik első parancs, hogy „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!”, és ez csakis úgy tud megvalósulni, ha mi magunk is megtesszük a lépéseket afelé, hogy teljes emberek legyünk. Amilyen életet kívánunk a leendő gyermekünknek, azt tegyük meg mi is magunkért, tehát járjunk jó példával elől. Például az egészséges élethez hozzátartozik a sportolás, az egészséges étkezés, a szűrővizsgálatok, mint az éves fogorvosi kontroll. Ezek összességében egy jobb életminőséghez vezetnek. Ha gyermeket szeretnénk vállalni, akkor meg kell tennünk mindent, hogy mi magunk olyan példát mutassunk, amit szeretnénk, hogy a gyermekeink is kövessenek. Azt gondolom, ezt nemcsak a leendő szülőknek érdemes figyelembe venni. Azok a párok, akiknél elhúzódik a gyermekáldási folyamat, egyúttal lehetőséget is kapnak ezáltal arra, hogy jobban megismerjék magukat, és jobb életminőséget alakítsanak ki.

Vannak-e a Centrumban kimondottan endometriózissal küzdő párok, és milyen sikerstoryt osztanál meg velünk szívesen?

Centrumunkban a kezdő konzultációnak sok célja van, de az az egyik, hogy felismerjük, ha olyan tünettel küzd a nő, ami az endometriózisra utalhat. Ilyen, ha a gyermektelenség kérdése régóta fennáll, és ehhez társulhat fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés. Ezek mind erősíthetik a gyanút már az első konzultáció alatt. Ha nincs még diagnózis, akkor jó szívvel javasoljuk, hogy keressenek fel egy endometriózis specialistát. Ha már tudott endometriózissal érkezik egy nő, akkor azt nézzük meg, hogy pontosan melyik szervet érinti és mi az érintettség mértéke. Vannak olyan páciensek, akik endometriózissal együtt lesznek várandósak. Ugyanakkor, ami igazán nagy siker, ha a Centrumban töltött idő alatt kerül felismerésre az endometriózis, és ebben az esetben különösen jók lehetnek az esélyek, mert egy eddig meg nem küzdött problémával kapcsolatban tudunk lépéseket javasolni.

Szívemnek kedves történet, amikor egy párral idén nyáron épp lezártuk volna a programban eltöltött egy éves időszakot. A hölgy endometriózissal küzdött, erről már tudott a kezdő konzultáción, de a korábbi orvosi konzultációk fényében nem gondolta, hogy ezzel lenne teendő. Ezután mégis felkeresett egy endometriózis specialistát, a program félidejénél megoperálták, és kiderült, hogy nagyon súlyos az érintettség, s noha nem küzdött nagy menstruációs fájdalmakkal, mégis sok szervére kiterjedt a betegség. A záró konzultáció időpontja előtt két héttel kiderült, hogy várandós, természetes úton fogant a gyermeke 4-5 év sikertelen próbálkozás után. Óriási öröm számomra, hogy ehhez én is hozzátehettem.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor „megáll a tudomány”, esetleg nem derül ki a sikertelenség oka, vagy tudjuk az okát, de ez nem feltétlenül könnyíti meg az elfogadást. Fontosnak tartom, hogy ezek a párok is tekintsenek magukra családként, és egymást tegyék minél inkább boldoggá, hogy gyümölcsöző lehessen a kapcsolatuk, ami nem csak a gyermekáldásban tud megvalósulni, hanem nagyon sokféle módon. Sok párnak az örökbefogadás lesz a járható út, ebben az esetben is különösen fontosnak tartom a pszichológiai támogatást.

A Katolikus Egyház tanítása, hogy egy ember vagy a házasságra és a családra vagy a papi, szerzetesi hivatásra kap elhívást. Mind a két életút nagyon szép. Ha valaki a családi életre kap meghívást, az tudja, hogy ő a házastársával együtt is családot alkot. Tehát a gyermek egy csodálatos ajándéka a Jóistennek, de ők házaspárként, maguk is családot alkotnak. Ha valaki elhívást érez a család felé, akkor kapja meg azt a segítséget, ami lehetővé teszi számára, hogy a gyermekáldás ajándékában is részesülhessen. Mi ebben próbálunk segíteni a hozzánk fordulóknak.

 

wpChatIcon