Számtalan endometriózissal összefüggő kutatás zajlik világszerte, mi sem bizonyítja jobban, hogy a kutatók, orvosok keresik a kérdéseikre a válaszokat, keresik a hatásos gyógymódokat, a tünetek és a betegség alakulásának összefüggéseit. Nemcsak az orvosokban, az érintettekben is sok a kérdés, mert aki éppen éli a diagnózis tünetekkel teli mindennapjait, az sokszor ugyanolyan fontos kérdéseket tesz fel.

A Lucy applikáción keresztül lehetőséget adunk, hogy egy kutatás részeseivé tudjatok válni. Gondolatod, véleményed van a tüneteid és az endometriózis összefüggései kapcsán? Oszd meg velünk az alkalmazáson keresztül a kérdőív kitöltésével.

A Friss hírek a nagyvilágból sorozatban leírt kutatások, hipotézisek, felvetések nem minősülnek sem orvosi ajánlásnak, sem biztos gyógymódnak. Ezek olyan kutatási részeredmények, amik fontosak lehetnek, hogy élesebbe lássuk a teljes képet.

A Breastfeeding Medicine tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a szoptatás csökkenti az endometriózis kockázatát.

Számos endometriózisos anyuka félelme, hogy örökítheti gyermekének az endometriózisra való hajlamot, amit senkinek sem kívánnánk, nem, hogy pont lányainknak. Kis megnyugvást hozhat ez a nemzetközi publikáció.

Az ausztrál kutatócsoport összesen 10 994 személyt vizsgált. Az eredmények azt mutatták, hogy a szoptatás és az anyatej elfogyasztása jelentős védőhatással bír az endometriózis kockázatával szemben.

Az érzelmi stressz kiváltója és eredménye is lehet az endometriózisosnak.

Spanyol kutatók úgy vélik, hogy a diagnózisbeli hosszú éves csúszások okozzák a betegek számára az egyik legnagyobb stresszfaktort. A meglévő kismedencei fájdalomhoz kapcsolódó bizonytalanság gyakran depressziós tünetekbe fordulhat át. Azt élheti meg a beteg, hogy nem értik meg, elbagatelizálják tüneteit, nem kap megfelelő orvosi segítséget és legtöbb esetben lelki támogatást sem. A krónikus fájdalomtól szenvedő endometriózisos betegeknél a depresszió előfordulási aránya igen magas, ezért különösen fontos a családtagok informálása.

A tanulmány szerint a párok pszichoszociális státusza megváltozik, amikor megpróbálnak megbirkózni a betegséggel

Nem sok tanulmány vizsgálta, hogy hogyan befolyásolja az endometriózis a párok jólétét. Néhány tanulmány a betegség férfi perspektívájára összpontosított, míg néhányuk a férfi partnerek szexuális működését vizsgálta. Az endometriózis által a kapcsolatokra háruló teher fontos feltárandó kérdés a német kutatók szerint. 104 pár vizsgálata arra a megállapításra jutott, hogy minél több pár gondolta úgy, hogy mások nem értik, mit jelent az endometriózis, annál inkább érintette őket életükben az endometriózishoz kapcsolódó fájdalom. A szerzők azt állítják, hogy az eredmények azt mutatják, hogy összefüggés van a pszichés stressz és a krónikus betegséggel való együttélés között mind a betegek, mind a férfi partnereik esetében. Az endometriózis gyakori kísérő tünete a szexuális együttlét közben érzett fájdalom, ami hosszú távon hatással lehet a párkapcsolatra is. Látható továbbá, hogy a párok egyik fő problémája a meg nem értés gondolata, ezért a támogató csoportok és a szakemberek igénybe vétele jó választásnak bizonyulnának.

 

Forrás: endonews.com

wpChatIcon