Az ”Endometriózis nagykövete 2015.” pályázat nyertese

Nagy Gabriella

NAGY GABRIELLA, egy önsegítő csoport egyik alapítója.

Igaz ugyan, hogy nem gyógyító szakember, nem talált fel csodamódszert az endometriózis kezelésére, mégis sokunknak, akár nap, mint nap lehetőséget biztosít arra, hogy közösségként egymást segítsük.

Jómagam 40 év felett, régóta tudom, hogy endometriózissal élek. A 2000-es évben derült ki, hogy cisztám és összenövéseim vannak, és műtöttek meg először. Endometriózis miatt 2014-ben műtöttek ismét, mert ekkorra fejlődött újra olyan ultrahangon is észrevehető cisztám, ami indokolta a műtétet. Az e közben eltelt 14 évben csupán olyan információval rendelkeztem, ami arra hívta fel a figyelmem, hogy az endometriózis kiújulhat.

Ebben a helyzetben találtam a facebook csoportra. Több csoport is van. Nagy Gabriella csoportja azonban elkülönül a többitől, következetes, lelkiismeretes irányítása alatt fejlődött igazi közösségé!

Nagy Gabriella is érintett az endometriózisban. Végig járta az orvosokat, esett át műtéten, próbált ki megannyi terápiát, amik megoldást kínáltak a bajban. Hálás azoknak az orvosainak, akik a tőlük telhető legtöbbet megteszik a gyógyulása, a tüneteinek csökkentése érdekében. Olyan sorstársakat keresett, akik egymásba kapaszkodva, minél több információval gazdagodnak, minél több fizikai, lelki, orvosi segítséghez juthatnak a csoport segítségével.

Az általa megálmodott csoportban, nem kerülhet be olyan, aki nem közvetlenül érintett. Bízhatunk egymásban, intim dolgokról lévén szó, – ez a betegségünk fontos sajátossága-, elméletben kötöttségek nélkül kaphatunk egymástól megnyugtató szavakat. Vérzés, itt, ott, fájdalom, időszakos kétségbeesés, mind megosztható, kiírható magunkból. Gabi kedvesen, higgadtan felügyeli a párbeszédeket, nem irányító szándékkal, pusztán a bent lévők védelmében.

Sokszor egy kétségbeesett poszt is segíti a gyógyulást, az, hogy kiírhatjuk magunkból a fájdalmat, a küzdelmet! Véleményem szerint ez nagyon hasznos, nekem sokat segített, hogy van egy „védett szoba”, ahova, ha bemegyek, megértő fülekre találok! Ezt a biztonságot véleményem szerint az Ő következetességének köszönhetem.

A reklámokat kizárva, és azt következetesen betartatva Gabi elősegíti azt, hogy ne találjuk magunkat csapdában, valamilyen javaslat alapján, kényszerpályán. Ez szerintem egy nagyon hasznos szabály, ami ránk, betegekre irányítja a hangsúlyt, nem egy kötelezően követendő terápiára. Hozzászólásaival elősegíti, hogy mindenkinek megmaradhasson a szabad döntési lehetősége, miben látja a megoldást. Nem érezzük azt, hogy bárki megvetne minket azért, mert valaki utálja a hormonokat, vagy éppen speciális diétát követve gyógyulást remél, vagy elfogadva az orvos tanácsát műtéten esik át.

Az internet (is) tele van csodamódszert kínáló kezelésekkel, terápiával. Az endometriózisból való gyógyulást ígérve, tudva, és hirdetve a „tuti” módszert. Gabi csoportjában pont azt tartom jónak, hogy ezekről beszélgethetünk, megoszthatjuk egymással személyes tapasztalatainkat, de tudhatjuk, hogy senki nem fog rábeszélni egyikre sem. Az egyén döntési joga megmarad. A fő különlegessége, és szerintem a kuriózuma, hogy az orvosi segítségben is bíznak a tagok. Orvosokról is csak ajánlás értelemben, egyéni, pozitív tapasztalat alapján esik szó. De senki nem beszélhet rá másokat egy-egy orvosra, kezelésre, maximum csak elmesélheti azt. Gabi fontosnak tartja az orvos beteg közötti bizalmi viszony jelentőségét, így nem szeretné, hogy bárkit ebben megingassanak.

Önsegítő csoportot hozott létre. Úgy tűnhet, hogy ebben egy vezető szerepe csekély, de szerintem nem így van! Nagy Gabriellának köszönhetem azt, hogy biztonságban érzem magam a „védett szobában”. Tudhatom, hogy az amúgy megértő családtagokon, és barátokon túlmenően is van egy közösség, akik tudják, miről beszélek akkor, ha elmesélem fájdalmam. Rengeteg munka, következetesség, hit, hogy segítenie kell, van e mögött a „létrehozó” szerep mögött.

Amíg az orvosaink is csupán tüneti kezeléssel, egyéb szakemberek, pusztán életminőséget javító javaslatokkal tudnak segíteni, addig egy ilyen csoport fenntartása óriási jelentőségű lehet egyéni szinten! Gabi, még ha nincs is tudatában, a reményt, a megnyugvást kínálja kétségbe esett szívünknek.

Az általa vezetett csoporton keresztül, országhatárokon átívelve, – többen külföldön tartózkodnak, de mégsem érzik magukat magányosan-, megannyi hasznos információt
ismertem meg a betegségemről, tájékozódhattam intézményi lehetőségekről, diéták, életmódváltással kapcsolatos tapasztalatokról. Az elmúlt évekhez képest, a Gabi által vezetett közösségen keresztül, végre azt mondhatom, hogy ismerem a betegségemet, azt, hogy egyéni tüneteink is lehetnek, hogy nem vagyunk egyformák, és így nagyobb eséllyel tudok vele megküzdeni! Ezt neki is köszönhetem!

Személyes történetét ismerve, csodálattal nézek rá, hogy van ereje önmagán túlmutatva, önzetlenül, mások érzéseit, lehetőségeit, tájékozottságát segíteni!

Ez úton is szeretném megköszönni neki mindezt!”

Comments are closed.