Hogyan álljunk neki az étrendváltásnak?

2018. augusztus 15.Női Egészségért

Számos helyen olvashatunk arról, hogy megfelelő étrendi változtatásokkal segíthetjük az endometriózis tüneteinek enyhítését, a gyógyulást, illetve az újbóli kialakulás megelőzését, azonban korántsem egyszerű abban eligazodni, hogy merre is induljunk el, amikor nekikezdünk az étrendváltásnak.

Érdemes tehát lépésről lépésre haladni, lehetőleg szakértő segítségével, és nagyon fontos azt is megérteni, hogyan segítheti az étrendi változtatás az egészségi állapotunkat és hogyan támogathatja a tünetek enyhülését és a gyógyulást.

Mitől egészséges egy étrend?

Az étrend általánosságban akkor támogatja az egészségünket, ha megadja a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, értve ezalatt a megfelelő fehérje, zsír és szénhidrát mennyiségét és arányát, valamint általa a szervezetünk hozzájut a megfelelő mikrotápanyagokhoz is, vagyis vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és fitotápanyagokhoz. Ezért nagyon fontos, hogy amikor étrendet váltunk figyelemmel legyünk ezekre. Az egyoldalú étkezés, amely nem viszi be a megfelelő tápanyagokat, hosszú távon hiányállapotokhoz vagy egyéb problémákhoz vezethet.

Ezen kívül egy egészséges étrendben lehetőleg kerülni kell azokat az élelmiszereket, amelyek a szervezetünk számára káros hatással lehetnek, illetve azt megterhelik, így például a gyulladásos folyamatokat serkentik, az immunrendszer alapját képező bélflóra egyensúlyát felborítják (pl. cukorfogyasztás), a májat megterhelik, illetve amelyek nem adnak, csak elvesznek tápanyagokat a szervezettől. Ez utóbbiak közé tartoznak a finomított cukrot, finomított lisztet, transzzsírokat, illetve adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek (cukor, fehér kenyér, tészta, sütemények, kekszek, készételek stb.). Éppen ezért az egy jó első lépés, ha úgy döntünk, hogy ezeket az élelmiszereket teljes értékű, nem finomított, magas tápanyagtartalmú élelmiszerekkel helyettesítjük, így például teljes szemű, nem finomított gabonákkal (barnarizs, köles, hajdina, zabpehely stb.), hüvelyesekkel, egészséges olajokkal (például olivaolaj, lenmagolaj, kókuszzsír, avokádó), illetve megnöveljük az étrendünkben a magas tápanyag- és antioxidáns tartalommal és értékes rostokkal bíró zöldségek fogyasztását, és az édességek helyett a gyümölcsök és natúr diófélék, magfélék fogyasztását részesítjük előnyben, és tesszük a napi étrendünk részévé.

Végül, de nem utolsósorban azt is fontos figyelembe venni, hogy az étrend akkor lesz számunkra egészséges, ha figyelembe veszi az egyéni kihívásainkat, így például segíti az emésztéssel kapcsolatos esetleges panaszok megszüntetését (pl. puffadás, szelesedés, reflux, székrekedés), és támogatja az egészséges bélflóra kialakulását, ami az immunrendszer egyik legfontosabb alapja. Ezen kívül fontos kiszűrni az esetleges gondot okozó élelmiszereket, és felismerni az ételérzékenységeket, allergiákat is, ha vannak ilyenek.

Mi segíthet endometriózis esetén?

Számos tudományos kutatás vizsgálta az endometriózis és az étrend kapcsolatát, és bár nincs teljes egyetértés arról, hogy milyennek kell lennie egy endometriózis étrendnek, számos olyan elv és tapasztalati tény van, amely mentén el lehet indulni.

Az alap tehát egy olyan egészséges étrend, amely gazdag teljes értékű, nem finomított, tápanyagokban gazdag ételekben, ahogy arról már a fentiekben szó volt. Ezen kívül érdemes a vegyszerekről, hormonoktól, antibiotikumoktól és adalékanyagoktól mentes ételeket előnyben részesíteni, mivel ezek rendszeres bevitele is megzavarhatja a hormonrendszerünk egészséges működését, megterhelheti az immunrendszerünket, és kihívás elé állíthatja az emésztési folyamatokat.

Endometriózis esetén érdemes továbbá mellőzni a vöröshúsok fogyasztását, mivel az egy kutatás szerint növeli az endometriózis kockázatát, feltételezhetően a magas arachidonsav tartalma miatt, ami a gyulladáskeltő prosztaglandinok termelését serkenti. Az erről szóló kutatás egyébként egyúttal kiemeli, hogy a zöldszínű zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása csökkenti az endometriózis kockázatát.

Egy másik kutatás szerint egy 207 fős csoportban 12 hónapos gluténmentes étrend következményeként 75%-ban javultak az endometriózissal kapcsolatos panaszok a kutatás résztvevői között. Éppen ezért érdemes kipróbálni, hogy a gluténmentes étrend milyen hatással van a panaszainkra és az állapotunk alakulására, mivel a tapasztalatok is sokszor a panaszok enyhülését, az emésztés és az általános közérzet javulását támasztják alá.

Egy további kutatás azt emeli ki, hogy a magas transzzsír tartalmú étrend 48%-ban növeli, míg az omega-3 zsírsavban (pl. halakban) magas étrend 22%-ban csökkenti az endometriózis kockázatát. Ez a kutatás is azt támogatja, hogy lehetőleg fogyasszunk rendszeresen omega-3 zsírsavban gazdag halakat (az általános, nem endometriózis esetére szóló egészségügyi ajánlások is a heti kétszeri halfogyasztásról szólnak), iktassuk be az étrendbe az egyéb növényi omega-3 forrásokat, mint például a lenmagpelyhet, a chia magot, a diót, és kerüljük a készételeket, illetve az egészségtelen zsírokat tartalmazó vagy azokban sült ételeket, mint például a rántott húst, sült krumplit, chipseket.

A tapasztalatok szerint a tejtermékmentes étrend is sokat javíthat a tüneteken, mivel a tejtermékek fogyasztása jellemzően rontani szokta a fájdalommal kapcsolatos panaszokat, és serkenti a gyulladást és fájdalmat okozó prosztaglandinok termelődését.

Az életmódváltás fontossága

Az étrend mellett még nagyon sokat tehetünk magunkért, így érdemes arra odafigyelni, hogy rendszeresen mozogjunk, kerüljük a környezetünkben levő káros vegyszereket (például xenoösztrogének, ami a kozmetikumokban, tisztítószerekben, műanyagokban lehet), eleget pihenjünk és aludjunk, foglalkozzunk a lelkünk egészségével és a stressz csökkentésével, illetve megfelelő kezelésével, mert a szervezetünkben minden mindennel összefügg.

Sokat jelenthet a segítő kéz

Az étrend- és az életmódváltás nem egyszerű dolog, mert a meglévő szokásaink megváltoztatásával jár, ami sokszor számunkra teljesen új terepre vezet minket. A támogató, szakértői segítség így mindig könnyebbé teszi az utat, és segít abban, hogy az étrendünk tápláló, a szervezetünk igényeinek megfelelő és finom is legyen, az életmódunkban eszközölt változások pedig a lehető legjobban alkalmazkodjanak a lehetőségeinkhez, családi helyzetünkhöz, napirendünkhöz, mert csak az lesz hosszú távú változás, amivel jól tudunk együtt élni. Éppen ezért bátran kérjük segítséget szakértőtől, és az is hasznos, ha meghallgatjuk mások tapasztalatait is. Ezekből mindig sokat lehet tanulni, tippeket, inspirációt lehet kapni, így a támogató közösségek is nagyon sokat tudnak hozzáadni a számunkra legmegfelelőbb út megtalálásához.

Írta: Kurczewski-Tamás Zita

Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász

Honlap: endosegito.hu

Facebook: facebook.com/endosegito

Email: endosegito@endosegito.hu

Az Endosegítő oldalán még több információ olvasható az étrend- és életmódváltással kapcsolatban, és az Endosegítő keretében számos étrend- és életmódkurzus kerül megszervezésre, amely kifejezetten endometriózisban érintetteknek szól, a következő augusztus 24-én lesz (részletek)

Most 1000 Ft kedvezményt kapsz a részvételi díjból, ha az ENDOMAGYARORSZÁG01 kuponkódra hivatkozol!

 

(kép forrása: pixabay)

wpChatIcon