Interjú Gencsy Gyöngyi női jógaoktatóval, a Nők a jógaszőnyegen instagram oldal megálmodójával, akivel ezen a héten közös nyereményjátékra hívunk benneteket. Kövessétek az instagram oldalunkat!

Mi vezetett téged a jógaszőnyegre?

A saját testi-lelki elakadásaim vezettek el az első jógaórámra. 2015 nyarán kaptam meg a petefészekrák gyanúról árulkodó leletemet. Pár napon belül már az Országos Onkológiai Intézetben ültem MR vizsgálatra várva. Életem egyik legmeghatározóbb várakozása volt. Spirituális beállítottságú vagyok, és ott akkor biztos voltam benne, hogy nem lesz baj. Éreztem egy belső hívást, ezért a legközelebbi jógastúdióba váltottam egy bérletet. Nem tudtam még akkor túl sokat a jógáról, ahogy a női szervezet működéséről sem. De azt határozottan éreztem, hogy el kell indulnom ezen az úton, hogy megértsem, mi vezetett idáig. Évekig jártam egy nőgyógyászhoz, aki endometriózis specialistának számított. Azt mondta, nekem is endometriózisom van. Teljesen ismeretlen volt számomra még a szó is, de bíztam az orvosban. Telt-múlt az idő, majd megkaptam azt a szörnyű leletet. Akkor ébredtem rá, hogy az orvos egészen addig csak vaktában lövöldözött. Ma már szerencsére többet lehet tudni az endometriózisról. Tudjuk azt is, hogy egy pontos diagnózis felállításához szükség lenne egy feltérképező beavatkozásra is.

Milyen önismereti utat jártál be a jóga segítségével?

A női jóga egy teljesen új kaput nyitott ki. Hiszem, hogy a problémákból kifelé vezető út az, amelyik befelé visz. A folytonos cselekvést és nyüzsgést éltető világban elfelejtünk megpihenni önmagunkban. A külső zajok pedig elfedik a saját hangunkat. A női jóga segítségével egyre jobban kezdtem összhangba kerülni a belső iránymutatómmal. Elhagytam a fogamzásgátlót, felfedeztem a saját ciklusom, és azt a nőt, aki a ciklusom egyes szakaszaiban vagyok. Miközben megismertem a női szervezet működését, különös tekintettel a reprodukciós szerveinkre, a hozzájuk társított elakadásaim csontvázként ugrottak elő a szekrényből. Azt tapasztalom, hogy azok az érzések és gondolatok, amelyek felbukkannak a jógaszőnyegen, azok az életem történéseinek a lenyomatai. A testünk megismerése szétválaszthatatlan az érzelmi folyamatoktól. A nők sok sérelmet, fájdalmat és traumát tárolnak a csípőben és a medencében, ezért különösen sok figyelmet szentelek ennek a területnek. Mára nagyon elcsépeltnek tűnhet, hogy a stressz megbetegít, de valóban így van. A tartós stressz befeszíti a testet, a női szerveket, felborítja a hormonrendszert, ami számos betegség alapköve. Beleszerettem abba a nézőpontba, hogy a testünk megismerése és szeretete oldja a lelki elakadásainkat.

Az instagram oldalon nagyon fontos, nőket érintő, de még tabunak számító témákat is érintesz. Miért tartod fontos ennyire alaposan megismerni testünk minden részének működését?

A nem tudás elválaszt minket saját magunktól. Egy külső személybe helyezzük a bizalmat és a felelősséget is. A menstruáció és a szülés tabusítása, valamint a női ciklus és a női ritmus figyelmen kívül hagyása elveszi a nők erejét. A teljesítményorientált világban szégyelljük a testünk alapvető működését, azért, mert valójában nem is ismerjük azt. Ez rettenetesen eltávolít minket a valódi természetünktől. Külső elvárásoknak akarunk megfelelni, ami az egyik legnagyobb stresszforrás a mindennapokban. Ha felfedezzük a testünk (női szerveink, hormon-, immun- és idegrendszerünk) működését, és megértjük az összefüggéseket, azáltal hatalmas teher omlik le a vállunkról. Stabilabb énképet kapunk, kiteljesedettebb megélése lesz a női szerepeinknek, gyengédebb támaszai leszünk saját magunknak, és beindul az önszeretet gyógyító folyamata.

Miben tudsz segíteni az endometriózisban érintett nőknek? Hogyan segíthetik a jógagyakorlatok a betegség tünetmentességét vagy a diagnózis feldolgozását?

Jelenleg a nyugati orvoslás nem tudja, hogy mitől alakul ki ez az állapot, és nem tud végleges gyógymódot sem kínálni. A saját tapasztalataimból kiindulva az endometriózist is több oldalról közelíteném meg. A jóga egy természetes lehetőséget kínál, hogy testi, lelki és mentális oldalról kerüljünk közelebb önmagunkhoz. Szándékosan nem szeretném a betegség szót használni. Nem bagatellizálás végett, hanem mert hiszek benne, hogy a magunkba táplált betegségtudat ronthat az állapotunkon. A jóga átmozgat tetőtől talpig, fokozza keringést, és az oxigéndús vér és tápanyag ellátottságát a női szerveknek. Emellett a pránajáma, a vizualizáció, a megerősítések, a vezetett relaxációk és meditáció segít a lelki és mentális egészség megőrzésében. Egy belső munka indul el általuk. Ez nem egy instant megoldás, és nem is a legegyszerűbb út. Azt tapasztalom és a visszajelzésekből is azt látom, hogy melós dolog szembenézni azzal, hogy a testünk magunk ellen fordult. Úgyis mondhatnám, hogy az endometriózissal a nőiségünk legjava fordul ellenünk. Ez pedig egy rakás bűntudatot, szégyenérzetet és a ‘nem vagyok elég jó’ érzést erősítheti, amivel legalább olyan fontos törődni mint a mozgással, az étkezéssel, és az életmódunk egyéb területével.

Minden endometriózisban érintett nő szabadon jógázhat vagy vannak ellenjavallatok?

Azt mondanám, hogy igen, minden nő jógázhat. Az előzőekben említettem, hogy a jóga alatt nem kizárólag a testmozgást értjük, hanem még nagyon sok mást is, ezért a jóga egyes elemei azok számára is elérhetők, akik éppenhogy átestek egy műtéten. Természetesen mindig fontos információ, hogy az érintett nőknél az endometriózis milyen stádiumban van, milyen tüneteket produkál, mely szervek érintettek, és milyen lelki nehézséggel küzd egy adott nő, hogy ezeknek megfelelően egy személyre szabott órát tudjunk összeállítani. Nem ugyanazt javasolnám egy többszörös összenövésekkel műtétre készülő nőnek, mint egy már műtétből felgyógyult, babát tervező nőnek. Nincs egy általános recept. Fontos, hogy lássuk egészében az embert, és ne csak szeleteket ragadjunk ki. Ezáltal az aktuális állapotát leginkább támogató módon jógázhat.

Milyen új terveid vannak a 2021-es évre?

Több tervem is van erre az évre. Szeretnék tanulni, folyamatosan képezni magam, hogy a női egészséget érintő témákban még jobb segítővé válhassak. Ezen kívül egy olyan, szerintem hiánypótoló, programot dolgozok ki éppen, amely a babát tervező nők előtt rántja le a leplet a várandósságot és a szülést érintő tabukról. A női jóga mellett elvégeztem a kismama jóga és szülésfelkészítő továbbképzéseket is, amelyek által olyan felismeréseim lettek, ami sok nőnek nyújthat segítséget. Végül, de nem utolsó sorban örökérvényű misszióm marad a női ciklus és a ciklusszinkronban történő jógázás megismertetése minél több nővel. Ezért az Endometriózis Magyarország Alapítvánnyal közös nyereményjátékban is szeretnék felajánlani egy alkalmat egy szerencsés nőtársamnak, amelyben átbeszéljük a női ciklus szakaszainak jellemzőit, az egyes szakaszokat támogató gyakorlást és életmódbeli javaslatokat.

Szerző: Nagy-Őri Andrea

wpChatIcon