Jól ismerjük a kávéfogyasztás rituáléját, tudjuk mit jelent a reggeli első kávé, a munkahelyi megbeszélés előtti erős fekete, az ügyféltalálkozós cappucino és a csajos beszélgetés mellé egy melange.

Az endometriózisban érintettek számára jelenleg csak ajánlások léteznek az egészséges táplálkozásról, az életmódváltásról. A kutatások még nem támasztanak alá semmi biztosat, sokszor egymásnak ellentmondó állítások keringenek az interneten, de az ajánlásokat is érdemes figyelembe venni.

A túlzott koffeinfogyasztás egészségügyi szempontból nem ajánlott senki számára sem, főként a magas stressz-kockázattal élők számára, de nagyszerű helyettesítőket találhatunk a gyógynövényteák területén is, amik ráadásul jó hatással vannak a testünk, lelkünk működésére.

Citromfű

Gyomor- és bélpanaszok esetén hívhatjuk segítségül, de leginkább nyugtató hatása miatt kedvelt gyógynövény. A stresszes hétköznapok elengedhetetlen kísérője. Sok benne az antioxidáns, védi a sejteket, ellenállóbbá teszi a szervezetet, erősíti az immunrendszert.

Cickafark

Fájdalmas menstruáció, premenstruációs szindróma, menstruációs zavarok esetén ajánlott fogyasztása napi egy csészével. A természet erejével csökkenti a menstruációs görcsöket, a vérzést. Görcsoldó, szélhajtó hatású.

Csipkebogyótea

A leginkább magas C-vitamin tartalma miatt ismert, de A, B1, B2 és K-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő hatása különösen a téli időszakban van jó segítségünkre. Mindennapi fogyasztásra is ajánlott.

Gyömbértea

Nyugtatja a gyomrot, hatékonyan enyhíti a hányingert, ami jelentkezhet a menstruáció során. Továbbá rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az érszűkület kockázatát, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlamot. A gyömbér tea segíthet a szervezetünkben jelenlévő gyulladások kezelésében is, emellett még enyhe fájdalomcsillapító hatással is bír.

Roiboss tea

A vöröstea vetekszik a fekete tea élénkítő hatásával, mindezt azonban úgy, hogy nem tartalmaz koffeint. Antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben. A benne található flanoidok – luteolin és a kvercetin – különösen erős gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Puffadás és szélgörcsök esetén is alkalmazhatjuk.

Endometriózis esetén nem ajánlott a cukor és a méz fogyasztása, így a legjobb, ha üresen isszuk a teánkat. Aki az édes italokhoz szokott, annak biztosan kell egy kis átállási idő, de érdemes kitartani. A gyógynövényteáknak nagyon kellemes íze van és a hideg téli napokon hangulatjavító hatással bírnak.

Forrás: gyorgytea.hu, herbahaz.hu, plexels.com

#endometriózis #endodiéta

wpChatIcon