Mi az endometriózis?
Az endometriózis főbb tünetei
A diagnózis felállítása
Az endometriózis kezelése
SZJA kedvezmény
Nemzetközi irányelvek betegek részére

Mi az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10-%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium - szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is. Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

Az endometriózis főbb tünetei

  • Leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció
  • Állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom
  • Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)
  • Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom
  • Gyakran az egyedüli tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő.

A panaszok rendszerint fokozódnak a menstruáció alatt. Ismert, hogy a fájdalom intenzitása és a betegség kiterjedése között nincs szoros összefüggés: igen kis eltérések is komoly fájdalmi tüneteket okozhatnak, ugyanakkor kiterjedt endometriózis is járhat akár teljes panaszmentességgel.

Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében mindenképpen ajánlott a szakorvosok felkeresése. Diagnosztikája nehéz, akár 8-10 évig is elhúzódhat.

Az endometriózis gyakorisága

Több fiatalt érint, mint azt gondolná!

Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti. Hangsúlyozzuk, hogy döntően, hiszen a betegséget már egészen fiatal lányoknál (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták. A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százalékát érinti ma Magyarországon, több mint 200.000 érintettről beszélhetünk.

A diagnózis felállítása

A panaszok változatos intenzitása és a képalkotó eljárások korlátozott értéke miatt a diagnózis felállítása nem könnyű. Ebből adódik, hogy a diagnózis például az Egyesült Államokban a tünetek jelentkezésétől átlagosan 11 évet, az Egyesült Királyságban 7 évet késik. Hazánkban a tünetek kezdete és a végleges diagnózis között átlagosan 4 év telik el. A legszélesebb körben alkalmazott hüvelyi ultrahang vizsgálat elsősorban a petefészek ciszták kimutatására alkalmas. Kiterjedtebb endometriózis gyanúja esetén gyakran MRI vizsgálatot is javasolnak.

Ugyanakkor az említett képalkotó vizsgáló eljárások a különböző elhelyezkedésű endometriózis szigetek esetén eltérő, sokszor igen alacsony érzékenységűek, ezért jelenleg endometriózis gyanú esetén a leghatékonyabb diagnosztikai eszköz a műtét. A beavatkozás történhet nyitott hason keresztül (laparotomia), illetve hastükrözéssel (laparoszkópia). A laparoszkópos műtét során az összes látható elváltozás eltávolításra kerül a fájdalmi tünetek megszüntetése és a teherbeesési esély növelése céljából.

A laparoszkópos műtét további részleteiről, előnyeiről az Endometriózis Kisokosban olvashatsz.

Iratkozz fel hírlevelünkre és elküldjük Neked az ingyenes tájékoztató kiadványunkat.

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelésének első lépése a laparoszkópos beavatkozás. Célja az összes látható endometriózisos elváltozás eltávolítása. A további gyógyszeres kezelés nélkülözhetetlen a tüneti kezelésben, és az endometrotikus elváltozások újbóli kialakulásának megakadályozásában. A laparoszkópos beavatkozás előtt lehetséges a betegség okozta fájdalom csökkentése non-szteroid gyulladásgátlóval vagy fogamzásgátló tablettával. A műtétet követően többféle gyógyszeres kezelési lehetőség áll rendelkezésre.

A gyógyszeres terápia megválasztása mindig a beteg gyermekvállalási szándékától függ. Célja minden esetben a betegség kiújulásának megelőzése, valamint a műtét során el nem távolított mikroszkópikus endometriózisos elváltozások növekedésének megakadályozása.

Aktív gyermekvállalási szándék esetén, attól függően, hogy a műtétet követően van-e lehetőség spontán teherbeesésre, illetve ha gyermekvállalási terv nem áll fenn, eltérő kezelést javasolnak.

Mivel a meddőség kialakulása annál valószínűbb, minél tovább van jelen a betegség, ezért ajánljuk a mielőbbi gyermekvállalást.

 2018. május

Forrás:

Endometriózis Kisokos

Dr. Brubel Réka, szülész-nőgyógyász, egyetemi tanársegéd

dr. Csibi Noémi, szülész-nőgyógyász

Lektorálta: Dr. Bokor Attila, Ph.D.egyetemi adjunktus, szülész-nőgyógyász, laparoscopos csoportvezető

SE ÁOK I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

MedEnd meddőségi és endometriózis intézet

A diagnózis felállítását megelőző, illetve a műtétet követő különböző kezelési lehetőségekről részletesen olvashatsz az Endometriózis Kisokosban.

Iratkozz fel hírlevelünkre és elküldjük Neked az ingyenes tájékoztató kiadványunkat.

Személyi jövedelemadó kedvezmény

2019. január 1-től kibővült a személyi jövedelemadó kedvezményhez igénybe vehető súlyos betegségek listája.

5 évre visszamenőleg érvényesíthető az adókedvezmény endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák esetén.

További részletes információt IDE KATTINTVA illetve az Endometriózis Magyarország blog oldalon találsz.

Tájékoztató endometriózisban szenvedő nők részére nemzetközi irányelvek szerint

A közelmúltban klinikai szakértők csoportja kidolgozta az endometriózis kezelésének európai irányelveit annak érdekében, hogy javítsa az európai klinikai gyakorlatot, és ennek eredményeként az endometriózisban szenvedő nők életminőségét.

A betegek részére készült ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) tájékoztató célja, hogy bevonja a betegeket az egészségügyi ellátás javításába azáltal, hogy megismerjék az ellátás jelenlegi normáit, valamint hogy a rendelkezésre álló kutatási eredmények megismerésével lehetővé tegye a betegek számára a saját egészségükkel kapcsolatos tájékozott döntéshozást.

Az ESHRE irányelvek endometriózisban szenvedő betegek részére IDE KATTINTVA érhető el
Fordította: Dabis Melinda, PhD
Szakmai lektorálás: Dr. Bokor Attila, PhD, MSc
 
Az ESHRE tájékoztató anyag szerzői jogvédelem alatt áll, a dokumentum egészének vagy valamely azonosítható részének bármely formában történő felhasználása csak a szerzők engedélyével és a forrás megjelölésével lehetséges. Bármely jogosulatlan felhasználás polgári jogi és büntetőjogi következményeket vonhat maga után.