Dr. Kovács Zoltán

Tanulmányok:
2004 Fitoterapeuta természetgyógyászati szakvizsga (ETI)
2006. Szülész – Nőgyógyász szakorvos, Semmelweis Egyetem, Budapest.
2006 Alternatív mozgás- és masszázsterápia természetgyógyászati szakvizsga (ETI )
2000 Általános orvos, Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvostudományi Kar.

 

Orvostudományi tagságok:
Magyar Nőorvos Társaság
Magyar Szülészet-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság
Magyar Nőgyógyászati Endoszkópos Társaság
Magyar Szülészet-Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság

2004-ben egy szüléssel, születéssel foglalkozó rendezvényen szembesültem vele, hogy az élet engem is a háborítatlan szülések kísérése felé sodor.
Társelőadója voltam a Kismamajóga, Intimtorna és szülés (Földiné Irtl Melinda-Dr.Kovács Zoltán) című előadásnak.

Hallgattam előadását Ina May Gaskin-nek és Michel Odent-nak is (A szeretet tudományosítása, Császármetszés című könyvek szerzője) a rendezvény keretein belül. Előadásaik és gondolkodásmódjuk nagyon szimpatikus volt számomra. Ezen találkozások és személyes beszélgetések előtt szülész-nőgyógyász szakorvos jelöltként már évekig tanultam kineziológiát (Touch For Health, One Brain), ahol oktatóimnak köszönhetően volt alkalmam testi és lelki folyamatok szoros összefüggéseit megismerni és megtapasztalni. Továbbá megértettem a méhen belüli magzati élet és a szülés folyamatának hatásait az anya és újszülöttjének későbbi életére is. Problémáik gyökere gyakran ide vezethető vissza.

2005-ben az a megtiszteltetés ért, hogy egy pszichológiai doktori értekezés felkért szakértője voltam. A tanulmány a méhen belüli élet és a szülés személyiségfejlődésre vonatkozó hatásait vizsgálta a Szondi- teszttel és a kineziológiával, melyek azonos eredményt adtak.

Nagy élmények voltak számomra Frederic Leboyer könyvei is, és mindenkinek ajánlom Leboyer Háborítatlan születés című fekete-fehér filmjét, ami a szerintem a világ egyik legszebb filmje.

2006-ban a szülész-nőgyógyász szakvizsgám után beiratkoztam egy dúla tanfolyamra, ami a várandósság-szülés-gyermekágy időszakkal kapcsolatosan kibővítette ismereteimet és új aspektusokra is rámutatott számomra.

2010-ben Ina May Gaskin amerikai bába ismét Magyarországon járt. Az általa tartott kurzuson én is részt vettem, egyetlen szülész-nőgyógyász szakorvosként. Közös előadást is tartottunk szülészeti szituációs gyakorlatokkal összekapcsolva.

2006-2011 között Magyarországon egyéni tovább képzés keretében rendszeresen tanultam Dr Világhy Istvántól.
Szituációs gyakorlatok segítségével az elmúlt 100 évben kikristályosodott és letisztult német szülészeti iskola mára már alig gyakorolt rejtelmeit ( pl.: a medencevégű hüvelyi szülésekkel és az ikerszülésekkel kapcsolatos orvosi feladatokat, a hüvelyi szülésbefejező műtéteket) sajátítottam el tőle.

2011-ben önkéntes, karitatív szülész-nőgyógyász szakorvosi munkát végeztem Dr. Világhy István kollégámmal együtt Santiago Atitlan városban, Guatemalában. Kórházban töltött munkánk mellett lehetőségünk volt a maja indián bábák munkájának megismerésére is.

2013-ban Londonban “A hüvelyi szülésbefejező műtétek művészete (The Art of Vaginal operative delivery) “ című szülészeti továbbképzéseken vettem részt. Egyedüli olyan szülész-nőgyógyászként szakorvosként aki nem az Egyesült Királyságban dolgozik.
2013-ban a klinikai homeopatiás orvosi képzést kezdtem el, hogy az ismereteimet tovább bővíthessem.

Célom, hogy a hozzám forduló várandósoknak az orvosi és a természetgyógyászati tanulmányaim alapján egyénre szabottan segíteni tudjak. A várandós gondozás és a szülés kísérése,támogatása során a be nem avatkozás művészete mellett, az orvosi beavatkozások művészetét is megtanultam az elmúlt 14 évben. Legyen szó például akár egy pohár víz adásáról, a gyógynövények és a homeopátia használatáról, a vízben szülésről vagy szerencsére a ritkán szükséges orvosi beavatkozásokról, melyek a magzat és az anya egészségét és jólétét egyaránt szolgálják 🙂

Dr. Kovács Zoltán
Szülész-nőgyógyász szakorvos
www.termeszetesnogyogyaszat.hu