2019. január 1-től igénybe vehető a személyi jövedelemadó kedvezmény endometriózis esetén és 5 évre visszamenőleg érvényesíthető

Személyi jövedelem adókedvezmény

2019. január 1-től kibővült a személyi jövedelemadó kedvezményhez igénybe vehető súlyos betegségek listája.

5 évre visszamenőleg érvényesíthető az adókedvezmény endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák esetén.

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletbe immáron 2019. január 1-től a leggyakoribb női betegségek, úgy mint az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák is bekerültek. 2019.01.01-től bekerült betegségek után 2019-től biztosan igénybe vehető az adókedvezmény. 2019.01.23-i sajtótájékoztatón Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára bejelentette, hogy az újonnan bekerült betegcsoportokat érintő adókedvezményt öt évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni. Idén utoljára - az elévülés szabályai szerint - 2013-as szja-bevallást lehet önellenőrizni.

 

Az SZJA kedvezmény visszamenőleges igénylése

A 335/2009 (XII.29.) Kormányrendelet módosítása kapcsán lehetővé vált, hogy az SZJA kedvezményt igénybe vevők öt évre visszamenőlegesen vegyék igénybe a kedvezményt. Ennek több módja van, attól függően, hogy kinek-kinek milyen lehetőség szimpatikus:

-          ÁNYK-ban kitölteni: Annak aki már ismeri a NAV nyomtatványkitöltőjét, készítette már el ezen a bevallását. Minden évet a saját nyomtatványán önrevíziózhat, és küldheti be az ügyfélkapuján, vagy postán.

-          Könyvelő, adótanácsadó segítségével.

-          NAV ügyfélszolgálatán: A NAV ügyfélszolgálattól kapott információ szerint célszerű időpontot foglalni, vagy olyan időszakban menni, amikor kisebb a forgalom. Lehetőleg kerüljétek el a 20-a körüli napokat és a délután 16-18 óra közötti időszakot. A személyes iratokra és az igazolásra lesz szükség.

-          Munkáltató a hatályos szabályok miatt nem tudja az önellenőrzést vállalni: „2018. január 1-jén hatályát vesztette az Szja tv. 14. §-ában foglalt, a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó rendelkezés, ami azt is jelenti, hogy a munkáltató a 2017-es évtől már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását.”

Útmutató az adókedvezmény igénybevételéhez

2019. január 1-től kibővült a személyi jövedelemadó kedvezményhez igénybe vehető súlyos betegségek listája

Az erről szóló rendelet hivatalos neve: „335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről”.

A betegségek felsorolását a rendelet melléklete tartalmazza. Az újonnan, 2019. január 1-től bekerült súlyos női betegségek:

- emlő rosszindulatú daganata (BNO: C50)

- méhnyak rosszindulatú daganata (BNO: C53)

- petefészek rosszindulatú daganata (BNO: C56)

- endometriózis (BNO: N80)

(A fentieken kívül a hererák és prosztatarák is bekerült a mellékletbe.)

 Az SZJA kedvezmény kétféle módon vehető igénybe:

A munkáltatónak (vagy egyéb kifizetőnek) adott nyilatkozattal

Évente, az előző évre szóló adóbevallás elkészítésekor

Ebben az esetben havonta automatikusan a munkabér (vagy egyéb jövedelem) számfejtésekor érvényesül a kedvezmény.

Ebben az esetben a visszaigényelhető összeg egyösszegben, az éves személyi jövedelemadó bevallás után kerül visszatérítésre.

(Az éves adóbevallás beküldése és hibátlan elfogadása után 30 nappal.)

A betegség tényéről igazolással kell rendelkezni az adózónak. Az igazolást kiállíthatja a szakorvos, szakambulancia vagy a szakorvosi dokumentumok alapján a háziorvos is.

Az igazolás[1] tartalmát a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról” írja elő. Az igazolást nem kell az adóbevalláshoz mellékelni, de legalább 5 évig (az elévüléséig) meg kell őrizni és egy esetleges adóellenőrzés során be kell tudni mutatni.

Aki a munkahelye (vagy egyéb kifizető) általi havi SZJA-kedvezményt választja, és nem az éveset, azoknak a munkahely (vagy kifizető) felé adóelőleg-nyilatkozatot kell kitölteni. Ezt legegyszerűbben (mindössze néhány kattintással) a NAV honlapján az alábbi linken lehet megtenni: http://www.nav.gov.hu/anya

Gyakran ismételt kérdésekre IDE KATTINTVA kaphatsz választ.

2019.01.29.