Június 15 és 17. között rendezték Bordeauxban az Európai Endometriózis Liga 6. Kongresszusát, melyen természetesen mi is ott jártunk.  Sebészek, nőgyógyászok, termékenységi szakemberek, radiológusok, biológusok adtak elő a több napos konferencián, hogy megosszák egymással szakterületük sajátosságait, új technikákat. A jelenlévők új műtéti eljárásokat ismerhettek meg az élő műtétek alkalmával és kérdezhettek is.

Magyarország képviseletében előadott Dr. Bokor Attila, Dr. Brubel Réka, Dr. Csibi Noémi, Dr. Dobó Noémi, emellett Dr. Bokor Attila, Dr. Csibi Noémi asszisztálásával live műtétet is tartott. Előadóink mellett több magyar szakértő is részt vett a konferencián Budapestről, Debrecenből és a Tritonlife képviseletében is találkoztunk szakemberekkel.

A Kongresszuson A FEMaLe projekt koordinátora, Ulrik Bak Kik mutatta be a projektet, a kutatás fázisait. Az előadás végén a jelenlévőknek körbeadta az applikáció QR kódját, így a nemzetközi projekt még nagyobb méretűvé tud növekedni. Az Endometriózis Magyarország standjánál további, Lucyval kapcsolatos ismertetőkkel készültünk.

Ezzel egy időben a Lucyban elindult a diéta és a sport modul, amit egy frissítésnek köszönhetően már el is tudtok érni. Ide lehet feltölteni, hogy mikor mit esztek, mit sportoltok.

https://hellolucy.app/

A konferencián elhangzott információk szerint a szakértőknek érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni és fejlődni az endometriózis ultrahang diagnosztikája területén, mert ezzel van esélyünk “helyettesíteni” a diagnosztikus laparoszkópiát.

Az ENZIAN classification, amelyet az endometriózis osztályzására fejlesztették ki, meghatározható vele az endometriózis állapota, súlyossága, bevezetése elkezdődött nemzetközi szinten is, szintén kiemelt szerepet kapott a kongresszuson.

Európa professzionális szakértői meséltek szakmai életútjukról és arról, hogyan és miért választották szakterületüknek az endometriózist.

Számos nemzet képviseltette magát a konferencián, így teljes körű képet kaphattunk a környező országok endometriózis ellátása kapcsán. Nem véletlen, hogy Adrit a konferencián több nemzetközi szervezet is megkereste, mert tanulni és kapcsolódni szeretnének, így a jövőben várható együttműködés Izlanddal és Izraellel is. Civil szervezetek online találkozója keretein belül lehetséges majd a nemzetközi kapcsolatok bővítése, ápolása.

 

#femaleprojekt

wpChatIcon