Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Az endometriózisról

Részletesebben bemutatjuk az endometriózist, megvizsgáljuk a betegség tüneteit, kezelését valamint bemutatjuk a diagnózis felállításának módjait.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis egy jóindulatú, krónikus betegség, amely a termékeny korú nők mintegy 10%-át érinti. A betegség során a méh üregén kívül – általában a kismedencében, a petefészkekben és a hashártya felszínén – méhnyálkahártyához hasonló, endometrium szövetek jelennek meg és szaporodnak el. Ezek az endometriózis szigetek meddőséghez vezető belső szervi összenövéseket, immunreakciókat és ciklikus fájdalmat okozhatnak.

Az endometriózis által okozott elváltozások érinthetik a méh izom, a méhen kívüli hasűri és nemi szervek, így a petefészek, petevezeték, hüvelyfal és a bélrendszer szöveteinek felszínét. Infiltráló endometriózis esetén pedig a szövetek mélyét is. A betegség kialakulását az általánosan elfogadott elmélet szerint a retrográd menstruáció (amikor a menstruációs vér visszafelé áramlik a hasüregbe) okozza, de pontos oka nem ismert.

Az endometriózis főbb tünetei

A panaszok általában a menstruáció alatt fokozódnak. Ugyanakkor a fájdalom és a betegség terjedése között nincs szoros kapcsolat: akár apró szövetszaporulatok is okozhatnak fájdalmat, de a kiterjedt endometriózis is lehet tünetmentes.

Az endometriózis könnyen összetéveszthető más kismedencei betegségekkel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenésekor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A diagnózis felállítása hosszú időt, akár 8-10 évet is igénybe.
A betegség főként a 25 és 35 év közötti nőket érinti, bár fiatalabb korban (akár 10-12 évesen) és idősebb korban (35-40 év felett) is előfordulhat. Magyarországon több mint 200.000 termékeny életkorban lévő nőt érint.

ne maradj le semmiről!
Feliratkozni a hírleveleinkre érdemes, mert ezáltal naprakész információkhoz juthatsz a betegséggel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről és kezelési lehetőségekről.

A diagnózis felállítása

A változatos tünetintenzitás és a képalkotó eljárások korlátozott hatékonysága miatt a diagnózis felállítása nem könnyű. A hüvelyi ultrahang vizsgálat elsősorban petefészek ciszták kimutatására alkalmas, ezért kiterjedtebb endometriózis gyanúja esetén gyakran MRI vizsgálatot is javasolnak. A tünetek megjelenése és a diagnózis között az Egyesült Államokban 11, az Egyesült Királyságban 7, míg Magyarországon átlagosan 4 év telhet el.

A különböző elhelyezkedésű endometriózis szigetek esetén az említett a képalkotó eljárások sajnos változó hatékonysággal alkalmazhatók. Így a legmegbízhatóbb diagnosztikai eszköz jelenleg még mindig a nyitott hason keresztüli vagy a hastükrözéses műtét. A laparoszkópos beavatkozás során eltávolítják az összes látható elváltozást, hogy megszüntessék a fájdalmi tüneteket és növeljék a teherbeesés esélyét. 

Magán & Állami egészségügyi intézmények

2021. március 1. óta egy orvos ugyanazt a beteget, ugyanazzal a diagnózissal nem láthatja el párhuzamosan állami és magán intézményben is. Az állami ellátórendszeren belül azonban bármelyik intézmény választható. A területileg illetékes intézet a társadalombiztosítással rendelkező beteget nem utasíthatja el, és minden esetben köteles térítésmentesen ellátni.

Állami ellátásban orvos ugyan nem választható, de az Endometriózis Centrumban garantált, hogy az ellátást az endometriózishoz kiválóan értő szakértők végzik.

Hogy juthatsz diagnózishoz a legrövidebb úton?

Amennyiben panaszaid vannak, először fordulj a saját nőgyógyászodhoz.

Tipp: A Lucy applikációt használva vezesd a tüneteid. Bizonyos tünetek együttállása esetén az app jelez, hogy fordulj orvoshoz. Illetve segítség lehet az alkalmazásban elérhető összesítő az orvossal történő találkozó alkalmával.

Mondatok, amit ha az orvostól hallasz, érdemes másik orvost keresni:

 • A fájdalmas menstruáció normális.
 • Majd ha szülsz, el fog múlni a fájdalom

Az endometriózis egy jóindulatú, de krónikus betegség, amely kiújulhat, 5 év alatt 50 % a kiújulás esélye. Az endometriózis ellátás célja a panaszok megszüntetése, jó életminőség elérése, gyermek vállalása (azok számára akik szeretnének gyermeket).

A kezelés egyénre szabott, amely függ:

 •  az életkortól
 • a panaszok erősségétől, súlyosságától
 • a gyermekvállalási szándéktól


Ezért mielőtt orvoshoz megyünk, fontos megfontolni, hogy az állami vagy magán utat választjuk, vagy akár elindulunk párhuzamos. Amíg nincs meg a diagnózis (nem szerepel orvosi papíron az endometriózis), addig köthető biztosítás, így szükség esetén fizethet a biztosító a műtétre és a kórházban töltött napokra is. A YouTube csatornánkon elérhető 4 részes pénzügyi sorozatot ajánljuk figyelmébe.

Ami tudható:

 • a stressz negatívan befolyásolja a panaszokat
 • iparosodott, nagyobb városokban erősebbek lehetnek a panaszok
 • javasolt a vörös hús, cukor, finomított alapanyagok ( pl: finomított liszt, cukor stb) kerülése az étkezésben


Ugyan evidencia alapú bizonyíték nincs rá, azonban a tapasztalatok szerint az életmódra való odafigyeléssel elérhető akár a teljes tünetmentesség. Mit javaslunk?

 • stressz kerülése, stressz kezelés megtanulása
 • rendszeres testmozgás
 • a fentebb írtak szerint javasolt a vörös hús, cukor, finomított alapanyagok ( pl: finomított liszt, cukor stb) kerülése az étkezésben. Ezenkívül a tapasztalatunk szerint kerülendő:
 • tejtermék
 • tojás
 • glutén (egyéni érzékenység szerint)
 • fehér húsú hal kivételével minden húskészítmény ( ez különösen bélerintettségű endometriózis esetén javasolt).


Javasoljuk használni a Lucy applikációban a táplálkozással kapcsolatos modult használni, amely étkezési naplóként is használható, amennyiben ezzel párhuzamosan a panaszokat is vezeted.

Ezek a javaslatok NEM HELLYETTESÍTIK az orvosi konzultációt. Javasoljuk, bízz meg a kezelőorvosban és közösen döntsetek a kezelés módjáról.

Endometriózis Magyarország

info@endometriozismagyarorszag.hu

+36 30 2172 444 ( hétköznap 9-16 óra között)

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelésének első lépése az összes látható endometriózisos elváltozás eltávolítása laparoszkópos műtéttel. A műtét előtti fájdalomcsökkentéshez non-szteroid gyulladásgátlót vagy fogamzásgátlót szoktak javasolni.

Az utána való tüneti kezeléshez és a betegség újbóli kialakulásának megakadályozásához pedig további gyógyszeres kezelést, amire többféle lehetőség is van. Ennek megválasztása mindig a beteg gyermekvállalási szándékától, illetve a műtétet követő spontán teherbeesés lehetőségétől függ.

Mivel a meddőség kialakulása annál valószínűbb, minél tovább van jelen a betegség, ezért ajánljuk a mielőbbi gyermekvállalást.

Az endometriózis által okozott elváltozások érinthetik a méh izom, a méhen kívüli hasűri és nemi szervek, így a petefészek, petevezeték, hüvelyfal és a bélrendszer szöveteinek felszínét. Infiltráló endometriózis esetén pedig a szövetek mélyét is. A betegség kialakulását az általánosan elfogadott elmélet szerint a retrográd menstruáció (amikor a menstruációs vér visszafelé áramlik a hasüregbe) okozza, de pontos oka nem ismert.

Nemzetközi irányelvek

Az európai klinikai gyakorlat javítása érdekében klinikai szakértők kidolgozták az endometriózis európai kezelési irányelveit, ami segíthet az endometriózisban szenvedő nők életminőségének javításában.

Az ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) által készített tájékoztató célja, hogy bevonja a betegeket az egészségügyi ellátás javításába, megismertesse velük az ellátás normáit, és a kutatási eredmények alapján lehetővé tegye számukra a saját egészségükkel kapcsolatos tájékozott döntéshozást.

Az ESHRE tájékoztató anyag szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely formában történő elhasználása csak a szerzők engedélyével és a forrás megjelölésével lehetséges. Jogosulatlan felhasználás esetén polgári és büntetőjogi következmények vonhat maga után.

A magyar nyelvű változatot IDE KATTINTVA érheti el.

Fordította: Dabis Melinda, PhD
Szakmai lektorálás: Dr. Bokor Attila, PhD, MSc

A 2022-es, legújabb angol nyelvű, endometriózis betegek számára szóló guidline-t a gombra kattintva érheti el. A magyar nyelvű verzió még lektorálás alatt.