ENDOMETRIÓZIS

Nyilatkozat

Az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy az olvasók saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen módon önmaguk gyógyítására használják. Az oldal üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal az itt megosztott tartalmak felhasználásából eredő egészségügyi problémákért, még akkor sem, ha az adott tartalmat szakorvos véleményezte.
A kiegészítő terápiák nem helyettesítik az orvosi konzultációt és kezelést, javasoljuk ezek alkalmazásának egyeztetését a kezelő orvossal. Ha bármilyen tünetet észlelsz magadon, ami alapján endometriózisra vagy más egészségügyi problémára gyanakszol, keress fel egy orvos specialistát vagy keress meg minket és segítünk a tovább lepésben!

Mi az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak.

A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is. Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

Az endometriózis főbb tünetei

– Leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció
– Állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom
– Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)
– Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom
– Gyakran az egyedüli tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő.

A panaszok rendszerint fokozódnak a menstruáció alatt. Ismert, hogy a fájdalom intenzitása és a betegség kiterjedése között nincs szoros összefüggés: igen kis eltérések is komoly fájdalmi tüneteket okozhatnak, ugyanakkor kiterjedt endometriózis is járhat akár teljes panaszmentességgel.

Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében mindenképpen ajánlott a szakorvosok felkeresése. Diagnosztikája nehéz, akár 8-10 évig is elhúzódhat.

Az endometriózis gyakorisága. Több fiatalt érint, mint azt gondolná!

Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti. Hangsúlyozzuk, hogy döntően, hiszen a betegséget már egészen fiatal lányoknál (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták. A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százalékát érinti ma Magyarországon, több mint 200.000 érintettről beszélhetünk.

A diagnózis felállítása

A panaszok változatos intenzitása és a képalkotó eljárások korlátozott értéke miatt a diagnózis felállítása nem könnyű. Ebből adódik, hogy a diagnózis például az Egyesült Államokban a tünetek jelentkezésétől átlagosan 11 évet, az Egyesült Királyságban 7 évet késik. Hazánkban a tünetek kezdete és a végleges diagnózis között átlagosan 4 év telik el. A legszélesebb körben alkalmazott hüvelyi ultrahang vizsgálat elsősorban a petefészek ciszták kimutatására alkalmas. Kiterjedtebb endometriózis gyanúja esetén gyakran MRI vizsgálatot is javasolnak.

Ugyanakkor az említett képalkotó vizsgáló eljárások a különböző elhelyezkedésű endometriózis szigetek esetén eltérő, sokszor igen alacsony érzékenységűek, ezért jelenleg endometriózis gyanú esetén a leghatékonyabb diagnosztikai eszköz a műtét. A beavatkozás történhet nyitott hason keresztül (laparotomia), illetve hastükrözéssel (laparoszkópia). A laparoszkópos műtét során az összes látható elváltozás eltávolításra kerül a fájdalmi tünetek megszüntetése és a teherbeesési esély növelése céljából.

A laparoszkópos műtét további részleteiről, előnyeiről az Endometriózis Kisokosban olvashatsz.

2021. március 1. után az egészségügy szolgálati jogviszony bevezetésével a magán és állami egészségügyi ellátás határozottan szétvált. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz az orvos, ugyanazt a beteget, ugyanazzal a diagnózissal nem láthatja el párhuzamosan állami és magán intézményben is. Az állami ellátást igénybe vevő, társadalombiztosítással rendelkező beteget minden esetben kötelesek térítésmentesen ellátni az állami intézmények. Az állami ellátórendszeren belül bármelyik intezmény választható, és a területileg illetékes intézet nem utasíthatja el a hozzá forduló pácienseket.

Állami ellátásban orvos nem választható, azonban amennyiben Endometriózis Centrumban történik az ellátás, garantált, hogy az ellátást az endometriózis ellátáshoz kiválóan értő szakértők által történik.

Hogy juthatsz diagnózishoz a legrövidebb úton?

1. Amennyiben panaszaid vannak, először fordulj a saját nőgyógyászodhoz.

Tipp: A Lucy applikációt használva vezesd a tüneteid. Bizonyos tünetek együttállása esetén az app jelez, hogy fordulj orvoshoz. Illetve segítség lehet az alkalmazásban elérhető összesítő az orvossal történő találkozó alkalmával.

2. Amennyiben a saját orvosodtól úgy érzed, hogy nem kaptál megnyugtató választ, akkor keresd fel a lakóhelyedhez legközelebb eső Endometriózis Centrumot.

Mondatok, amit ha az orvostól hallasz, érdemes másik orvost keresni:

– A fájdalmas menstruáció normális.

– Majd ha szülsz, el fog múlni a fájdalom

Az ellátást végző intézmények listájához kattints IDE:

állami intézmények

magán intézmények

3. Egy endometriózis műtét magán ellátásban kb 300.000- 5.000.000 Ft között is lehet.

Az endometriózis egy jóindulatú, de krónikus betegség, amely kiújulhat, 5 év alatt 50 % a kiújulás esélye. Az endometriózis ellátás célja a panaszok megszüntetése, jó életminőség elérése, gyermek vállalása (azok számára akik szeretnének gyermeket).

A kezelés egyénre szabott, amely függ:

– az életkortól

– a panaszok erősségétől, súlyosságától

– a gyermekvállalási szándéktól

Ezért mielőtt orvoshoz megyünk, fontos megfontolni, hogy az állami vagy magán utat választjuk, vagy akár elindulunk párhuzamos. Amíg nincs meg a diagnózis (nem szerepel orvosi papíron az endometriózis),  addig köthető biztosítás, így szükség esetén fizethet a biztosító a műtétre és a kórházban töltött napokra is. A YouTube csatornánkon elérhető 4 részes pénzügyi sorozatot ajánljuk figyelmébe.

Kattints ide a videókhoz!

4. Keveset tudnak a szakértők, kutatók az endometriózisról.

Ami tudható:

– a stressz negatívan befolyásolja a panaszokat

– iparosodott, nagyobb városokban erősebbek lehetnek a panaszok

– javasolt a vörös hús, cukor, finomított alapanyagok ( pl: finomított liszt, cukor stb) kerülése az étkezésben

Ugyan evidencia alapú bizonyíték nincs rá, azonban a tapasztalatok szerint az életmódra való odafigyeléssel elérhető akár a teljes tünetmentesség. Mit javaslunk?

– stressz kerülése, stressz kezelés megtanulása

– rendszeres testmozgás

– a fentebb írtak szerint javasolt a vörös hús, cukor, finomított alapanyagok ( pl: finomított liszt, cukor stb) kerülése az étkezésben. Ezenkívül a tapasztalatunk szerint kerülendő:

– tejtermék

– tojás

– glutén (egyéni érzékenység szerint)

– fehér húsú hal kivételével minden húskészítmény ( ez különösen bélerintettségű endometriózis esetén javasolt).

Javasoljuk használni a Lucy applikációban a táplálkozással kapcsolatos modult használni, amely étkezési naplóként is használható, amennyiben ezzel párhuzamosan a panaszokat is vezeted.

Ezek a javaslatok NEM HELLYETTESÍTIK az orvosi konzultációt. Javasoljuk, bízz meg a kezelőorvosban és közösen döntsetek a kezelés módjáról.

5. Amennyiben elakadtál, segítségre van szükséged, keresd az alapítvány elnökét:

Salamon Adrienn

salamon.adrienn@endometriozismagyarorszag.hu

+36 30 2172 444 ( hétköznap 9-16 óra között)

Iratkozz fel hírlevelünkre és elküldjük Neked az ingyenes tájékoztató kiadványunkat.

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelésének első lépése a laparoszkópos beavatkozás. Célja az összes látható endometriózisos elváltozás eltávolítása. A további gyógyszeres kezelés nélkülözhetetlen a tüneti kezelésben, és az endometrotikus elváltozások újbóli kialakulásának megakadályozásában. A laparoszkópos beavatkozás előtt lehetséges a betegség okozta fájdalom csökkentése non-szteroid gyulladásgátlóval vagy fogamzásgátló tablettával. A műtétet követően többféle gyógyszeres kezelési lehetőség áll rendelkezésre.

A gyógyszeres terápia megválasztása mindig a beteg gyermekvállalási szándékától függ. Célja minden esetben a betegség kiújulásának megelőzése, valamint a műtét során el nem távolított mikroszkópikus endometriózisos elváltozások növekedésének megakadályozása.

Aktív gyermekvállalási szándék esetén, attól függően, hogy a műtétet követően van-e lehetőség spontán teherbeesésre, illetve ha gyermekvállalási terv nem áll fenn, eltérő kezelést javasolnak.

Mivel a meddőség kialakulása annál valószínűbb, minél tovább van jelen a betegség, ezért ajánljuk a mielőbbi gyermekvállalást.

Nemzetközi irányelvek

A közelmúltban klinikai szakértők csoportja kidolgozta az endometriózis kezelésének európai irányelveit annak érdekében, hogy javítsa az európai klinikai gyakorlatot, és ennek eredményeként az endometriózisban szenvedő nők életminőségét.

A betegek részére készült ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) tájékoztató célja, hogy bevonja a betegeket az egészségügyi ellátás javításába azáltal, hogy megismerjék az ellátás jelenlegi normáit, valamint hogy a rendelkezésre álló kutatási eredmények megismerésével lehetővé tegye a betegek számára a saját egészségükkel kapcsolatos tájékozott döntéshozást.

Az ESHRE tájékoztató anyag szerzői jogvédelem alatt áll, a dokumentum egészének vagy valamely azonosítható részének bármely formában történő felhasználása csak a szerzők engedélyével és a forrás megjelölésével lehetséges. Bármely jogosulatlan felhasználás polgári jogi és büntetőjogi következményeket vonhat maga után.

A magyar nyelven elérhető legutóbbi ESHRE irányelvek endometriózisban szenvedő betegek részére IDE KATTINTVA érhető el.

Fordította: Dabis Melinda, PhD
Szakmai lektorálás: Dr. Bokor Attila, PhD, MSc

2022-ben megjelent az endometriózisban érintettek számára összeállított legújabb guideline angol nyelven, amely elérhető IDE KATTINTVA.  A magyar nyelvű verzió lektorálás alatt van.

Endometriózis - hazai endometriózis centrumok

ÁLLAMI

Hazai endometriózis
centrumok

Endometriózis - hazai endometriózis centrumok

MAGÁN

Hazai endometriózis
centrumok

Endometriózis - kiegészítő terápiák

ÁLLAMI

Kiegészítő terápiák

Endometriózis - kiegészítő terápiák

MAGÁN

Kiegészítő terápiák

Támogass minket!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Támogass minket!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

wpChatIcon