Összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény

Összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény

A Női Egészségért Alapítvány (Endometriózis Magyarország) kezdeményezésének és közbenjárásának köszönhetően, melyet a Női Ligával karöltve ért el, 2019. január 1-től kibővült az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményhez igénybe vehető súlyos betegségek listája.

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletbe immáron 2019. január 1-től a leggyakoribb női betegségek, úgy mint az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák is bekerültek. 2019.01.01-től bekerült betegségek után 2019-től biztosan igénybe vehető az adókedvezmény. 2019.01.23-i sajtótájékoztatón Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára bejelentette, hogy az újonnan bekerült betegcsoportokat érintő adókedvezményt öt évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni.
Fontos, hogy az a betegség, ami nem szerepel ebben a listában az után nem érvényesíthető a személyi kedvezmény. A személyi kedvezmény havonta vagy utólag, az éves adóbevallásban is érvényesíthető.

 

A személyi kedvezmény utólagos érvényesítése

A 335/2009 (XII.29.) Kormányrendelet módosítása kapcsán lehetővé vált, hogy a személyi kedvezményt igénybe vevők az igazoláson szereplő kezdő naptól öt évre visszamenőlegesen vegyék igénybe a kedvezményt, az éves adóbevallások önellenőrzésével.

  • ÁNYK-ban kitölteni: Annak aki már ismeri a NAV nyomtatványkitöltőjét, készítette már el ezen a bevallását. Minden évet a saját nyomtatványán önrevíziózhat, és küldheti be az ügyfélkapuján, vagy postán.
  • Könyvelő, adótanácsadó segítségével.
  • NAV ügyfélszolgálatán: A NAV ügyfélszolgálattól kapott információ szerint célszerű időpontot foglalni, vagy olyan időszakban menni, amikor kisebb a forgalom. Lehetőleg kerüljétek el a 20-a körüli napokat és a délután 16-18 óra közötti időszakot. A személyes iratokra és az igazolásra lesz szükség.
  • Munkáltató a hatályos szabályok miatt nem tudja az önellenőrzést vállalni: „2018. január 1-jén hatályát vesztette az Szja tv. 14. §-ában foglalt, a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó rendelkezés, ami azt is jelenti, hogy a munkáltató a 2017-es évtől már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását.”

Útmutató az adókedvezmény igénybevételéhez

2019. január 1-től kibővült az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményhez igénybe vehető súlyos betegségek listája

Az erről szóló rendelet hivatalos neve: „335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről”.

A betegségek felsorolását a rendelet melléklete tartalmazza. Az újonnan, 2019. január 1-től bekerült súlyos női betegségek:

  • emlő rosszindulatú daganata (BNO: C50)
  • méhnyak rosszindulatú daganata (BNO: C53)
  • petefészek rosszindulatú daganata (BNO: C56)
  • endometriózis (BNO: N80)

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény kétféle módon vehető igénybe:

A munkáltatónak (vagy egyéb kifizetőnek) adott nyilatkozattal Évente, az előző évre szóló adóbevallás elkészítésekor
Ebben az esetben havonta automatikusan a munkabér (vagy egyéb jövedelem) számfejtésekor érvényesül a kedvezmény.

Ebben az esetben a visszaigényelhető összeg egyösszegben, az éves személyi jövedelemadó bevallás után kerül visszatérítésre.

(Az éves adóbevallás beküldése és hibátlan elfogadása után 30 nappal.)

A betegség tényéről igazolással kell rendelkezni az adózónak. Az igazolást kiállíthatja a szakorvos, szakambulancia vagy a szakorvosi dokumentumok alapján a háziorvos is.

Az igazolás[1] tartalmát a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról” írja elő. Az igazolást nem kell az adóbevalláshoz mellékelni, de legalább 5 évig (az elévüléséig) meg kell őrizni és egy esetleges adóellenőrzés során be kell tudni mutatni.

Aki a munkahelye (vagy egyéb kifizető) általi havi összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményt választja, és nem az éveset, azoknak a munkahely (vagy kifizető) felé adóelőleg-nyilatkozatot kell kitölteni. Az adóelőleg-nyilatkozatot az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is le lehet adni: https://onya.nav.gov.hu/#!/login
Ez az adóelőleg-nyilatkozat beadásának legegyszerűbb módja, hiszen a NAV a nyilatkozatot a rendelkezésre álló személyes adatokkal, illetve a korábbi nyilatkozatok adataival előre feltölti, a kitöltött nyilatkozatot elektronikusan továbbítja a kitöltő által megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek. Az ONYA felületen kitöltött nyilatkozatot a NAV tárolja, így szükség esetén szerkeszthető, módosítható, ismételten beküldhető. Az ONYA ügyfélkapus regisztrációval érhető el a NAV
honlapján keresztül.


Személyi kedvezmények 2021-ben!
A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben említett betegségben szenvedők (**a rendelet melléklete tartalmazza a betegségek felsorolását), továbbá a rokkantsági járadékban, vagy fogyatékossági támogatásban részesülők jogosultak a személyi kedvezmény igénybevételére.
A 2021. 01. 25-én elfogadottak szerint 2021. február 01-től a minimálbér összege 167.400 Ft.-ra nő. Az adókedvezmény számítási módja is változott 2021. január 1-től – e szerint 2021. január 1-jétől a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont ADÓALAPJÁT csökkenti személyi kedvezménnyel.
(Ha valakinek több, személyi jövedelemadót, illetve adóalapot csökkentő kedvezmény is jár, meghatározott sorrendben kell azokat érvényesíteni:
1. a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
2. személyi kedvezmény
3. első házasok kedvezménye
4. családi kedvezmény)
A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve, vagyis 55.800 Ft.-
/ Vagyis az adóalapot kell csökkenteni az 1/3 résszel, s ebből kell a 15% SZJA levonást számolni – az adóalap csökkentés lesz mostantól az adókedvezmény kiszámolásának módja (a többi járulékot mindez nem érinti – azoknál bír jelentőséggel, akiknek pl. költségtérítése, egyéb juttatása beletartozik az összevont adóalapba).

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.

Személyi kedvezmény 2022-ben!
A személyi kedvezmény összege 2022-ben jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada szerinti összeg, 100 Ft-ra kerekítve, azaz 200.000/3= 66.700 Ft. Ezzel havi 10.005 Ft-ot tudnak azok megtakarítani, akik igényelhetik a kedvezményt. (66.700*0,15=10.005).


Személyi kedvezmény 2023-ban!

A minimálbér növekedésével 2023-ban is nőtt a személyi kedvezmény. Havonta a minimálbér egyharmadának 100 Ft-ra kerekített összegével lehet csökkenteni a személyi jövedelemadó alapját, ez 2023-ban 77.300 Ft-os adóalap csökkentés, ami havi 11.595 Ft adókedvezményt jelent, éves szinten pedig 139.140 Ft-ot.

 
Kérdés esetén hívható a NAV Ügyfélvonala a 1819-es számon, vagy ha rendelkezik valaki telefonos ügyfélazonosító kóddal, akkor egyedi ügyekben a 06 80 / 20 21 22 telefonszám is elérhető.
———————————————————————————————————————–
*
Az endometriózis, a mellrák, a petefészekrák, a méhnyakrák betegségek 2019-től kerültek be a súlyos betegség után igénybevehető összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmények közé, a Női Liga szövetség munkájának köszönhetően (Mellrákinfó Egyesület, Mályvavirág Alapítvány, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, Babagenetika Egyesület).

**
Betegségeket, amikre igénybe vehető a személyi kedvezmény ITT található

Gyakran ismételt kérdésekre IDE KATTINTVA kaphatsz választ.

Letölthető orvosi igazolás mintához KATTINTS IDE.

Frissítés dátuma: 2023.08.08.

Támogass minket!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Támogass minket!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

wpChatIcon