Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

A csokoládé ciszta műtéti eltávolítási lehetőségei

A petefészek épségének megőrzésére szolgáló technikák

2019. június 16.cskbr

Az endometriózis számos megjelenési formájával találkozhatunk a hasüregben. Ha az endometriózis a méhizomzat közé terjed, akkor adenomiózisról beszélünk, a méhen kívül előforduló endometriózis az esetek 80%-ban a nemi szerveken vagy azok közvetlen környezetében jön létre. Az egyik leggyakoribb formája a petefészek endometriózis (ovariális endometriózis, endometrióma, csokoládé ciszta) Az endometriózissal küzdő nők 17-44%-ban petefészek ciszta formájában is jelen van a betegség.

Az endometrióma kialakulásának magyarázatára számos teória látott napvilágot. A petefészek felszínén megtapadó endometriózis plakkok a menstruációs ciklusok során az általuk termelt enzimek, illetve gyulladásos faktorok segítségével a petefészek állománya felé betörnek, és a ciklusok kapcsán növekednek, egy tömlőt képeznek. Másik lehetséges kialakulási mód a már meglevő funkcionális ciszták „megfertőződése”. A ciszták mérete pár centiméterestől akár több, mint 10 centiméteresig növekedhet. Beltartalma, mely alvadt vér, folyékony csokoládéra emlékeztet.

Endometrióma ultrahangos képe
forrás: https://consultqd.clevelandclinic.org/endometrioma-from-pathogenesis-to-treatment-video/

A ciszták alhasi panaszokat, görcsöket, ciklus zavart, a petefészek állományra mind mechanikailag, mind kémiailag hatva meddőséget okozhatnak.

Diagnosztizálni számos képalkotó eljárással lehetséges, hüvelyi nőgyógyászati ultrahangon homogén, sűrű bennékű, kerekded képlet ábrázolódik a petefészek állományában. MRI vizsgálat is felvetheti lehetőségét. Nagyobb ciszták esetében nőgyógyászati vizsgálat során is kitapintható az elváltozás, mely vizsgálatkor fájdalmas lehet.

Az endometriómákra jellemző, hogy faluk vékony, azonban szívósan tapad a petefészek állományhoz, így eltávolításuk nehezített lehet. Műtét kapcsán egyik legfontosabb szempont, hogy minél kevesebb ép petefészek állományt távolítsunk el a cisztafal eltávolítása közben.

Muzii és munkatársai kutatásában azt vizsgálták, hogy endometrióma, illetve más típusú petefészek ciszták műtéti eltávolítása kapcsán milyen arányban kerül eltávolításra ép petefészek állomány is. Nem-endometriótikus ciszta (dermoid, serous, mucinous cystadenoma) esetében a betegek 6%-a esetében került eltávolításra ép petefészek szövet. Endometrióma eltávolítás esetében petefészek szövet az esetek 54%-ban került valamilyen mértékben eltávolításra.

Miért is fontos a sebészi kezelés? A csokoládé ciszta fala, főleg nagy méretű ciszta esetén megrepedhet, mely kapcsán a hasüregbe ürül a beltartalma. Ez erős alhasi fájdalommal járhat, mely esetén akár sürgősségi műtéti beavatkozás elvégzése is szóba jöhet. A ciszta beltartalma akár felül is fertőződhet, mely súlyos kismedencei gyulladással, tályogképződés veszélyével járhat, ezáltal a kismedencei szerveket tovább roncsolhatja.

Az asszisztált reprodukciós eljárások során petesejt nyerés folyamatát megkönnyíti, ha nincs jelen ciszta, illetve a leszívásra kerülő tüsző folyadék ciszta beltartalommal történő keveredését, fertőződését is elkerülhetjük egy előzőleg elvégzett műtéttel.

Számos műtéti technika létezik a petefészek ciszták eltávolítására. Mindig szem előtt kell tartani a kórelőzményt, hogy a páciens korábban átesett-e már petefészek műtéten, van-e további gyermekvállalási szándéka, mivel ez befolyásolhatja a nőgyógyász által választott sebészi technikát.

Nem endometriótikus ciszták esetén szóba jöhet a ciszták beltartalmának leszívása a ciszta falának megnyitását követően; ez csokoládé ciszták esetében azért nem megfelelő kezelési mód, mert a cisztafal petefészekben hagyásával a ciszta kiújulási esélye igen magas.

6 centiméternél kisebb ciszták esetén laparoszkópos cisztektómiát végzünk, tehát a cisztafalat eltávolítjuk a petefészek állományból, az esetleges vérzéseket csillapítjuk a petefészek sebének felszínén, majd ha szükséges öltéssel zárjuk a petefészket.

img_2903_png.jpeglaparoszkópos cisztektómia

Amennyiben a ciszta mérete nagyobb, mint 6 centiméter, vagy mindkét oldali petefészekben nagyobb, mint 4 centiméteres endometrióma van jelen, vagy a petefészek már többször volt operálva ciszta miatt, a ciszta eltávolításával további ép petefészek szövet sérülést kockáztathatunk. Ezekben az esetekben két lépéses cisztetkómiát végzünk, mely során az első műtéti beavatkozás során megnyitjuk a ciszta falát, beltartalmát kiöblítjük, így a ciszta fala összeesik, az általa okozott panaszokat (ha voltak, pl. alhasi fájdalom) megszüntetjük. Ezután egy 3 hónapos GnRH agonista (Gonadotropin realising hormon agonista) kezelés következik, melynek hatására a ciszta fala összezsugorodik, és könnyebben eltávolíthatóvá válik. Második lépésben cisztektómiát végzünk. Ezzel a módszerrel csökkenthetjük a kiújulás esélyét, illetve az ép petefészek állomány sérülésének lehetőségét.

Kombinált technikák is léteznek, mely során a ciszta nagyobb részét mely, könnyebben eltávolítható, lefejtjük a petefészek állományról, a szívósan tapadó részeket pedig laser laparoszkópos eszköz segítségével elpárologtatjuk vagy elektrosebészeti eszközökkel elégetjük.

Összességében elmondható, hogy az endometriómák számos mechanizmussal okoznak panaszokat, mely a fájdalomtól egészen a meddőségig terjedhet, így a panaszok, a gyermekvállalási szándék, illetve a ciszta méretének függvényében kezelésük mindenképp indokolt lehet.

Szerző: Dr. Dobó Noémi

Irodalomjegyzék:

  1. Kaponis et al.:Current treatment of endometrioma. Obstet Gynecol Surv. 2015 Mar;70(3):183-95.
  2. Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 2017
  3. Dunselman et al.: ESHRE guideline: management of women with endometriosis. Hum Reprod. 2014 Mar;29(3):400-12
  4. Gelbaya et al.: Evidence-based management of endometrioma. Reprod Biomed Online. 2011 Jul;23(1):15-24.
  5. Donnez et al.: Laparoscopic management of endometriomas using a combined technique of excisional(cystectomy) and ablative surgery. Fertil Steril. 2010 Jun;94(1):28-32.
  6. Muzii et al.: Laparoscopic excision of ovarian cysts: is the stripping technique a tissue-sparing procedure. Fertil Steril 2002;77:609–14.
  7. Somigliana et al.:Risks of conservative management in women with ovarian endometriomas undergoing IVF. Human Reproduction Update, Vol.21, No.4 pp. 486–499, 2015
  8. Barnett et al.: Endometriosis and fertility preservation. Clinical obstetrics and gynecology Volume 60, Number 3, 517–523
Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.