Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Adenomiózis az alapoktól

Április az adenomiózis hónapja volt.  Erről a jóindulatú kórképről azonban elég keveset tudunk, talán még kevesebbet is, mint az endometriózisról.

Akkor beszélünk adenomiózisról, amikor a méhnyálkahártya sejtjei beterjednek a méhizomzat közé. Valójában nem tudjuk hogyan alakul ki, mert egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Az adenomiózis bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a 40 év felettieket érinti. Mélyen infiltráló endometriózissal az esetek 30-60 %-ban jár együtt.

 

Tünetei:

derékfájdalom

haspuffadás

fájdalmas szexuális együttlét

kismedencei fájdalom

pecsételő vérzés , ami ciklust követhet, vagy ciklustól függetlenül is előfordulhat

csökkentheti a teherbeesési esélyeket

korai vetélés

koraszülés

 

Jellemzői:

a méhizomzatba terjedő nyálkahártya sejtek  eltérő UH-megjelenésűek

a méh mellső és hátsó fala eltérő vastagságú

az átmeneti zóna kiszélesedik

az adenomiózisban szenvedő nők méhének a formája megváltozik, megnő, kerekded, nagyobb lesz.

Diagnosztika:

Az adenomiózis diagnosztikája legegyszerűbben  hüvelyi ultrahanggal lehetséges. A súlyos adenomiózisnak egyértelmű ultrahangos képe van és az MR vizsgálaton is nagyon jól látszik. Azonban a vizsgálatnál a méhizomzat falában levő cisztát vagy mikrocisztát nagyon könnyű adenomiozisnak vélni ami nem mindig felel meg a valóságnak

Kezeléssel kapcsolatos kérdések:

Keveset tudunk a betegségről, nincs olyan általánosan elfogadott irányelv a kezelésre és diagnosztizálásra mint például az endometriózisra van. Jelenleg nem lehet megmondani, hogy milyen mértékű adenomiózis okoz meddőséget. Nem lehet tudni az okát, hogy ha valakinek extrém súlyos adenomiotikus méhe van, és szinte lehetetlennek tűnik a teherbe esés, mégis könnyedén létre jön a terhesség és zavartalanul zajlik, máskor pedig egy minimális fokális adenomiózis mellett sem sikerül még lombikbébi program során sem a teherbe esés.

A műtéti kezelés lehetséges, de számos orvosi kérdést vet fel. Magyarországon először Dr. Bokor Attila csoportja végzett Osada- eljárással műtéti beavatkozást adenomiózisos betegeknél. Ezek kockázatos és kérdéses kimenetelű műtétek.

Méhen belüli fogamzásgátló jelenleg az ajánlható kezelési lehetőség, ezekkel a hormontartalmú spirálokkal jelentős életminőségbeli pozitív hatást lehet elérni. Természetesen ez a módszer nem ajánlható a közvetlenül terhesség előtt álló pácienseknek.

A korán felismert adenomiózis előnye, hogy a hormontartalmú spirálokkal az életminőség és később pedig az esetleges teherbeesés esélye is javítható.

 

Első lépések:

Panaszok esetén fordulj nőgyógyászodhoz

Ismerd fel a tüneteket! Ebben nagy segítséget nyújt az ingyenesen letölthető Lucy applikáció. Itt napról napra be tudod írni és nyomon tudod követni a ciklusod tüneteit (vérzés, fájdalom, hangulatingadozás és egyéb kísérő tünetek).

Ha felismered, hogy a ciklusod nem megfelelő módon zajlik, változik, több vérzést tapasztalsz, menstruációhoz kapcsolódó fájdalmat, mindenképp keresd fel nőgyógyászodat.

https://hellolucy.app/

 

A bejegyzéshez Dr. Bokor Attila nyújtott szakértői információkat.

 

 

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.