Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Beszéljünk az alapokról: Mi az endometriózis?

Ha már diagnosztizáltak, akkor sem árt újra feleleveníteni az endometriózis fogalmát, tüneteit, kezelésének lehetséges területeit, mert új gondolataid támadhatnak az egészséged érdekében. Újra erőre kaphatsz egy új szokás kialakításánál, vagy könnyebb lesz nemet mondani, ha a kollégád megkínál egy csokival.

Az endometriózis egy krónikus, jóindulatú betegség. A méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak.

A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

 

Az endometriózis főbb tünetei

– Leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció

– Állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom

– Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)

– Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom

– Gyakran az egyedüli tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő.

 

Ha gyanakodsz, hogy esetleg érintett vagy, mindenképp keresd fel nőgyógyászod, akivel meg tudod beszélni a diagnosztizálás részleteit. Jelenleg biztosat csak laparoszkópos eljárással tudnak mondani az orvosok.

 

Ajánljuk:

  • Lucy applikáció, amely a tüneteid pontos vizsgálatának köszönhetően, jelzi, ha javasolt felkeresni egy nőgyógyászt. Használatával jobban megismered a tested működését, a nőiségen mibenlétét. (bővebb infó a Lucy instagram oldalán)
  • Havonta egy alkalommal online konzultációt tart az Alapítvány elnöke, Salamon Adrienn. A soron következő időpont miatt figyeld közösségi oldalainkat.
  • Honlapunkon elérhetőek az endometriózis centrumok: https://endometriozismagyarorszag.hu/endometriozis/#centrumok
  • Egészséget segítő, kiegészítő terápiákat is találtok oldalainkon: https://endometriozismagyarorszag.hu/magan-hazai-kiegeszito-terapiak/

Nem vagy egyedül, hiszen a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-a érintett benne. Online felületeinken egy segítő, támogató közösséget építünk, közös gondolkodásra hívunk Benneteket és az aktuális információkat is naprakészen láthatjátok! Nagyon fontos arról is beszélni, hogy ne okold magadat a betegségért, nem tehetsz róla! Jelenleg még kevés biztosat tudunk az endometriózis kialakulásáról, így felesleges belekergetni magadat egy negatív spirálba az önostorozással.

További információk: https://endometriozismagyarorszag.hu/endometriozis/#mi_az_endometriozis

Nem hiszti. Nem gyengeség, hanem erő és önismeret! Endometriózis.

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.