Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Döntés-elemzés

A dönt szó az Etimológiai szótár szerint: valami függőlegesen állót ferde irányba szorít

Döntés a wikipédia szerint:

  1. Valamilyen helyzetre való reagálás.
  2. Idősebb szőlőkben a tőkehiány pótlására, illetve az idős tőkék ifjítására szolgáló magyar eredetű eljárás.

Ahogyan a döntéseim előtt mindig napokat, sőt heteket elemezgetek, úgy a fenti definíciók mentén elindulva szeretném megnézni, hogy miért kerülünk folyamatosan döntés helyzetekbe, jó-e ha állandóan döntünk, tudunk-e jól dönteni? Hogyan kell döntést meghozni? Ha mindenben bizonytalan vagyok, hogyan döntsek egyáltalán?

Ha egy függőlegesen álló dolgot kibillentek, akkor az feltételez egy egyensúlyvesztést is, amit mi magunkon is érezhetünk dilemmák közben és után. Természetes dolog az egyensúlyi állapot mellett az is, amikor azt érezzük, elbotlunk a döntés súlya alatt. Ne bántsuk magunkat a hullámvasút miatt, attól nem leszünk jobban, sőt.

A döntés meghozatala azt feltételezi, hogy volt lehetőségünk átgondolni, megvitatni, megismerni a(z egyszerűség kedvéért) két lehetséges út mindegyikét, és az ismereteink birtokában képesek vagyunk meghozni a számunkra jó döntést. Igenám, de mi van akkor, amikor nincs lehetőségünk megismerni a két utat? Mi van akkor, amikor 10-20 út áll előttünk, de nekünk mégis döntenünk kell? Az életben szinte minden esetben el kell fogadjuk, hogy nincs teljes megismerés, nincs igazi bizonyosság, nem láthatjuk előre döntésünk kimenetelét. Vállalni kell a kockázatot és megnyugodni abban, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a legjobb döntést hoztuk meg.

Fontos azonban felismerni, hogy a döntés súlya alatt azonban mégis mennyire felszabadító érzés tudni, hogy lehetőségünk van reagálni egyes helyzetekre. Képesek vagyunk dönteni. Igen, vállalom a lombikot és minden vele járó testi-lelki tényezőt. Nem, nem teszem ki a testem a lombik hatásainak. Igen, vállalom a műtétet és bízom a pozitív folytatásban. Nem, nem fekszem műtőasztalra, mert nem hiszek az eljárás sikerességében. Igen, eldöntöm, hogy jól akarok lenni. Nem, nem hiszem, hogy valaha is jól lehetek még. De számtalan olyan döntést is meg kell hozzunk, ami nem vagylagos, ilyen amikor egy orvos mellett döntünk, amikor választunk egy endometriózis centrumot, amikor eldöntjük, hogy mától az egészséges táplálkozást fogjuk követni, de ilyen döntés az is, amikor a fáradtság helyett azt választom, hogy elmegyek az edzőterembe és megpróbálom a gondjaimat a futópadon hagyni.

Ismerős az az érzés, amikor hosszú idő után meghoztál egy döntést és még mielőtt megtudnád, hogy jól választottál, már nyugalmat érzel, pusztán azért, mert a dilemmádat letetted, vállaltad a felelősséget, választottál egy utat. Volt már ilyen érzésed?

Tudd, hogy döntés helyzetben vagy! És helyzetben lenni jó. Képes vagy dönteni. Képes vagy nehéz döntéseket is meghozni. Kibírod azt is, ha két rossz közül kell választani. Miért? Mert eddig is mindent kibírtál! Nézd végig az elmúlt évek döntéseit. Megbántál valamit? Nem baj, fogadd el, engedd el! És nézd meg, hogy mit tanultál belőle!

A legkülönösebb definíciót a végére hagytam: „Idősebb szőlőkben a tőkehiány pótlására, illetve az idős tőkék ifjítására szolgáló magyar eredetű eljárás.”

Nem vagyunk selejtesek. Nem vagyunk hibásak. Persze érezhetjük rosszul magunkat a diagnózis, a fájdalom, a sikertelenségek miatt, de elfogadónak kell lenni saját magunkkal. Eldönthetjük, hogy a hiányra fókuszálunk. Eldönthetjük, hogy hagyjuk, hogy a nehézségek elborítsanak minket. Eldönthetjük, hogy a korunk miatt érzett aggodalom határozza meg a döntéseinket. De dönthetünk a remény mellett. Dönthetünk a lehetőségek mellett. Dönthetünk amellett, hogy elfogadjuk magunkat az endometriózissal együtt.

A lényeg, hogy dönts magad mellett!

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.