Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Dr. Dobó Noémi beszámolója a milánói ESHRE konferenciáról

2022.07.03-06 között az ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) harmincnyolcadik éves találkozóján Milánóban, Olaszországban tarthattam előadást a legfrissebb kutatási eredményeinkről, mely a belet érintő mélyen infiltráló endometriózis miatt végzett bélreszekció utáni életminőség vizsgálatára irányult.

A COVID járvány miatt az utóbbi években számos elismert, nagynevű kongresszus virtuálisan került megrendezésre, így a mostani eseményt nagy várakozás övezte, kb. 9000 regisztrált résztvevővel a világ minden tájáról.

A kongresszus helyszínét a milánói MiCo Centrum biztosította, ahol hihetetlen méretű terekben, egyszerre 7 előadóban zajlottak a prezentációk, ezzel egyidőben poszter szekció, illetve élő műtéti közvetítésen is gyarapíthattuk tudásunk.

Az előadásokon kívül a kongresszust megelőzően gyakorlati kurzusok, illetve interaktív beszélgetéseken is lehetőség nyílt részt venni, melyek a meddőségi kivizsgálás, kezelési javaslatok, új terápiák kérdéskörre fókuszált.

Előadásom az „Új perspektívák az endometriózis kezelésében” szekcióban szerepelt, ahol olyan, az endometriózis témakörben elismert nagy nevekkel együtt prezentálhattam a munkánk, mint C. Becker, J. Donnez professzorok.

Kutatásunkban a hagyományos bélreszekció és természetes testnyilásokon történő bélszakasz eltávolításon (NOSE-Natural Orifice Specimen Extraction) átesett páciensek műtét előtti állapotát, illetve műtét utáni életminőség, fájdalom és bélfunkció vizsgálatának eredményeit mutattuk be. Eredményeink alapján mindkét műtéti típus biztonságosan elvégezhető vastagbelet érintő mélyen infiltráló endometriózis esetén, és jelentős javulást tudunk elérni az életminőség, fájdalom tünetek és bélfunkciók esetén, az egy éves utánkövetésünk eredményei alapján. Az előadás után számos kérdést intéztek felém, így egyértelmű, hogy a műtéti kezelés, illetve ennek hatása az életminőségre egy nagy jelentőséggel bíró téma, melyről minden fórumon szükséges beszélni.

A szekciónk nemcsak a műtéti beavatkozásokra fókuszált, hanem az endometriózishoz kapcsolódó fájdalom csökkentésének lehetséges új gyógyszeres kezelési módjairól is szó esett, melyek intenzív kutatás tárgyát képezik jelenleg is.

Természetesen a tudományos üléseken kívül a rekkenő hőségben, az elektromos rollerezésen kívül a kultúrára és a gasztronómiára is jutott egy kis idő, így a pizza és pasta evés után a Scalát is meglátogattuk.

Összességében úgy gondolom, hogy egy igen színvonalas, szakmailag magas szintű, jól szervezett kongresszuson vehettünk részt, mely kellő hangsúlyt fektetett az endometriózis szerepének fontosságára a meddőség kérdéskörében.

Írta: Dr. Dobó Noémi

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.