Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Endo-hírek a nagyvilágból

Számunkra az elsődleges kutatás jelenleg a Lucy applikációhoz kapcsolódó kutatás, melynek bárki részese lehet, aki letölti az ingyenes applikációt és ebbe vezeti a menstruációs tüneteit. Havonta egy anonim kérdőívet kitölteni, hogy a kutatás eredményeit összegezve olyan információkra bukkanjanak az orvosok, ami alapjaiban tudja megváltoztatni (javítani) az endometriózis korai felismerését.

További információ a Lucy applikációról elérhető itt: https://hellolucy.app/

 

Ezzel egyidőben több nemzetközi kutatás is zajlik természetesen, melyekről tájékoztató jelleggel számolunk be. Ezek kutatási részeredmények csupán.

Tízen húszon évesen jobban fáj?

A 24 évesnél fiatalabb endometriózisban szenvedő nők szignifikánsan magasabb fájdalompontszámokról számoltak be a menstruációs fájdalom, a fájdalmas közösülés és a krónikus kismedencei fájdalom tekintetében, mint a 24 évnél idősebb nők, erről számolt be egy svájci kutatócsoport. A tanulmány szerzői szerint ezért kiemelten fontos a tini korosztály edukációja, hogy a mielőbbi kezelés érdekében kiderüljön a diagnózis.

Bél érintettségi endometriózisosok életminősége

A vastagbél a leggyakrabban érintett terület a mélyen elhelyezkedő endometriózisban. Az érintett  a betegek gyomor-bélrendszeri tünetektől és a kismedencei fájdalom tüneteitől egyaránt szenvednek. Leggyakoribb panasz a gyakori és fájdalmas székletürítés. Az osztrák és belga kutatók munkájából az is kiderül, hogy a bél érintettségű endometriózisos betegek lényegesen rosszabb életminőséget jelöltek meg a fájdalmak összetettsége miatt. A leggyakoribb gasztrointesztinális panaszok a hasi fájdalom (92,8%) és a puffadás (84,5%) voltak. A legnagyobb különbség a beteg és a kontrollcsoportok között ebben a kérdőívben az érzelmi tartományban volt látható, ahol a betegek többsége magas szintű szorongást, frusztrációt és boldogtalanságot tapasztalt.

Az endometriózisban szenvedő nők hajlamosabbak a szexuális diszfunkció megtapasztalására, mint a PCOS-ban szenvedők.

Szexuális diszfunkciónak tekinthető a vágy csökkenése, hüvelyszárazság (függetlenül a természetes hormonális hatásoktól, mint pl. szoptatás), fájdalmas szexuális együttlét és, ha az orgazmus elmaradása. Összesen 630 embert (210 PCOS-ban szenvedő nőt, 210 endometriózisban szenvedő nőt és 210 nőt a kontrollcsoportban) vontak be. Az orgazmus, a fájdalom és az elégedettség pontszáma szignifikánsan alacsonyabb volt az endometriózis csoportjában, mint a másik két csoportban. Az endometriózisban szenvedő nők számos tünettől szenvednek, amelyek káros hatással vannak életminőségükre. A szexuális diszfunkció az endometriózisban szenvedő betegek számára is gyakori probléma összetett biológiai, pszichológiai, társadalmi és etikai kérdések miatt. A policisztás petefészek szindróma (PCOS), amely a reproduktív korú nők leggyakoribb endokrinológiai betegsége, szintén negatívan befolyásolja a szexuális egészséget.

 

Forrás: www.endonews.hu

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.