Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Endometriózis Nagykövete 2024

2016 óta minden évben meghirdetjük az Endometriózis Nagykövete pályázatunkat. Az idei pályázat címe, témája: Mi fáj, gyere mesélj!

A zsűrinek nem volt könnyű feladata, büszkék vagyunk és hálásak azoknak, akik bátran kiálltak, vállalva sokszor fájdalmas történetüket. Az értékelés szempontja

 • a téma feldolgozásának egyedisége
 • a pályamű milyen elérést generált
 • hiteles információk integrálása

ZSŰRITAGOK:

 • Fábián-Kovács Kinga, TritonLife kommunikációs vezető
 • Hegedűs Eszter, Intimate Hygiene Senior Brand Manager CEE / Essity Hungary
 • Inzsöl Júlia, Podcaster és videós tartalomgyártó
 • Krajnyik Cintia, WMN újságírója
 • Papp-Terjék Kitti, Endometriózis Nagykövete 2023
 • Fazekas Anna, Beauté Marianne tulajdonosa
 1. helyezett:

Nyáry Dorottya/Tóth Lili Anna a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének, reproduktív-egészségüggyel foglalkozó tagjai.

“Bízzatok a megérzéseitekben, mert mindig a betegnek van igaza” – Fontos lenne egy átfogó edukáció a témában, hogy ne legyen évekig húzódóan tabu a menstruáció és az ezzel kapcsolatos problémák – “nem kell egyedül leküzdeni, hanem sokkal jobb közösségben” A videóban egyszerű és gyors információk hangzanak el a betegségről, hogy mit jelent az endometriózis, milyen kezelési lehetőségek vannak, emellett két érintett is megszólal, megosztották a megéléseiket.”

Pályázati anyag: itt megtekinthető >>

 1. helyezett:

Kiss-Tóth Bernadett

„Falat kaparni. Sírni. A fürdőben elájulni. Nem tudni enni. Endo-belly. Gyógyszerek halmaza. Várni, hogy végre bevehesd. Melegítőpárna. Hatodszor is újramelegíteni. Négykézláb visszamenni. Összegörnyedni. Újra sírni. Nem merni kimenni. Abnormálisan vérezni. Reményt nyerni. Orvossal nevetni. Megkönnyebbülni. Visszaesni. A kör elejére visszaérni. Sírni. Menni. Felállni.”

A méhem szétfeszít” címet viselő pályamű elérhető itt >>

 1. helyezett:

Kun-Horváth Réka

„Talán nem is a fizikai fájdalmak okozzák a legnagyobb megpróbáltatásokat. A kirekesztettség, a meg nem értés, a rengeteg fájdalommal és reménytelenséggel elvesztegetett óra fáj a legjobban. Engem már egész életemre megbélyegzett. Nemcsak a 12 hegem, de a ragasztott mellhártyám is velem marad. Már velük megyek tovább az én saját, sárga köves utamon.” Az EndoMesék írója.

A pályamű elérhető ITT >> 

Különdíj:

Ruttner Kata (alkotó) és Petelen Kitti (beszélgetés szereplője)

A különdíjas történet szól egyrészt az endometriózisról, annak tüneteiről, bonyolult és fájdalmakkal teli diagnosztizálásáról, az egészségügyben megélt negatív és pozitív tapasztalatokról, a babavárás izgalmáról és perinatális veszteségekről is. A történet szereplői gyermekük születése előtt fájdalmas perióduson mentek keresztül testileg és lelkileg egyaránt. Ma már boldog szülők, olyannyira, hogy első gyermekük első születésnapját ünneplik a mai napon.

Pályamű: megtekinthető itt >>

Különdíj:

Boros Marianna

A történet egy része, egy évvel ezelőtt kezdődött, 2023-ban az Endometriózis Világnapon. Idézet a pályázatból:

„…ráleltem egy olyan ajándékra, amit mindenkinek kívánok. Kaptam egy lelki társat, akiért örökké hálás leszek. Egy olyan igaz barátot, akivel félszavakból is megértjük egymást. Igazi endonővérek lettünk. Ez a barátság nagyon sokat adott nekem és a családomnak is.”

A pályamű: megtekinthető itt >>

 

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.