Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Fogadd el a tested!

Fogadd el a tested: hegek

A laparoszkópos műtét jelenleg a legjobb eljárás az endometriózis felismerésében és kezelésében. Az első műtét előtt azonban sokan lelkileg nem készültek fel a testük változására. A műtétet követő bevérzések és puffadás pár hét elteltével már csak emlék, de az aprócska hegeket életünk végéig hordozzuk magunkon.

Első műtét, második műtét stb…, s a hegek csak gyarapodnak.

Mit jelentenek ezek a hegek? Maradandó csúfos kötelék a betegséghez? Így is lehet tekinteni, de mi sokkal inkább szeretünk abból a nézőpontból rápillantani, ami örökre emlékezetünkbe vési: milyen erősek és bátrak vagyunk! Ez a nézőpont azt is megmutatja, hogy milyen hálásak lehetünk a testünknek, hogy ilyen szépen és gyorsan regenerálódott. 

Ha ránézel a hegeidre, büszke vagy? 

Fogadd el a tested: puffadás

Az endometriózis egyik tünete a puffadás, külföldi nevén endo bellynek is nevezik. A jelenséget vizsgálják, de pontos oka nem ismert. A dolog pikantériája, hogy gyakran azok az érintettek tapasztalják magukon a pillanatok alatt hatalmasra puffadt hasat, akik gyermeket szeretnének, de az endometriózis miatt akár már évek óta nem esnek teherbe.

Ilyenkor nagyon fájó tud lenni a kollégák vagy családtagok sokat mondó nézése: Csak nem, terhes vagy?

Tapasztaltátok már, hogy emiatt átadták nektek a helyet buszon?

Fogyassz gyömbérteát a puffadás oldására és nézd át az étrendedet. A makrobiotikus táplálkozásra vonatkozó ötleteket korábbi bejegyzésünkben már adtunk.

A puffadás lehet az alkalmazott gyógyszerek, vitaminok hatására is. Ilyen esetben is azt javasoljuk, légy magadra büszke, hogy teszel a testedért, az egészségedért. Fogadd el azt a pár plusz kilót vagy a redőket a hasadon. Természetesen nem a lustaságra buzdítunk, de ismerjük azt az állapotot, hogy hiába a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás, a puffadás megmarad.

Fogadd el a tested: ciszták, miómák

Fogadd el, de kérj orvosi segítséget! Ne te dönts szakmai kérdésekben, hanem bízd magad a szakemberre.

Az elfogadás ebben az esetben azt jelenti, hogy nem bántod magad tovább a testi tünetekért, nem keresed magadban a hibát, hogy hol és mit rontottál el, hogy ezt érdemled. Ismerős érzések? Az elfogadásról sokan tévesen azt hiszik, hogy az a passzív belenyugvás állapota. De nem, az igazi elfogadás egy cselekvő helyzet. Eldöntheted, mit teszel meg és mit nem az egészséged érdekében. Kitalálhatod, mit sportolj, mikortól kezdd el az egészségesebb táplálkozást, kipróbálhatod a jógát.

Tehát az egészséged mellett döntesz, de elfogadod ezt a helyzetet, mert pontosan tudod, hogy ha tovább emészted magad a diagnózis miatt, azzal csak rontani tudsz a helyzeten. Ha elindul a gondolatok mókuskereke és bepörgeted magad, kezdj el relaxálni, sétálj egy nagyot a szabadban, írj nekünk, vagy igyál egy nagy bögre citromfű teát.

#endoemtriózis tünetei #endometriózis #fogaddelatested

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.