Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Internetes trollok, avagy az empátia hiánya

Sajnos lépten-nyomon találunk olyan bejegyzéseket vagy hozzászólásokat, amik az emberi tudatlanságból, rosszindulatból fakadnak, de nagyon károsak lehetnek az egészséges gondolkodású emberek számára is. Ez az élet minden területén előfordul az internet névtelen, arctalan világában. Az endometriózis területe sem marad kivétel.

Bizonyára Ti is találkoztatok már offline és online egyaránt olyan emberekkel, akik szerencsésen nem szenvednek a fájdalmas menstruációtól, és elképzelni sem tudják mit élhetnek át azok, akiknek az élet ezt a kártyát osztotta.

„Ha neked egy közönséges menstruáció jelenti a „szenvedést”, akkor kösd fel magad minél előbb”.

Ezt a levélrészletet osztotta meg velünk egy olvasónk a napokban és elmondhatom, hogy nagy felháborodást keltett az Alapítvány valamennyi munkatársában, önkéntesében. Azonban nem erővel szeretnénk győzedelmeskedni a tudatlanság felett, hanem a prevenció és a tudásmegosztás minél szélesebb körben való terjesztésével.

Ebben kérjük mindannyiotok segítségét! Beszéljetek a fájdalmatokról, beszéljetek az endometriózisról. Persze csak ott és akkor, amikor helyesnek érzitek, de ne legyen tabu, hanem egy valós probléma felvállalása.

Az endometriózisról senki nem tehet. A fájdalmas menstruációt nem azért kaptuk, mert valamit rosszul csináltunk. A meddőség nem azért alakulhat ki, mert megérdemeljük.

A női élet csodálatos. A testünk, a testünket felépítő izmok, szövetek, hálózatok csodásan vannak megalkotva, még akkor is, ha bekerül a gépezetbe egy probléma. Az endometriózis a méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Az orvosok folyamatosan kutatják a lehetőségeket a tünetmentesség elérése érdekében, hosszú távú cél persze a teljes gyógyulás, amiről jelenleg még nem beszélhetünk.

Akinek nem fájdalmas a menstruációja, vagy férfi és így csak hallomásból találkozott vele, valóban nem rendelkezik saját tapasztalattal a témát érintően. Hiteles tájékoztatással tudjuk informálni őket, ha nyitottak. Amennyiben megmondó emberek, mint a fenti levélrészlet 1rója, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy elengedjük a fülünk mellett. Ilyen emberekkel nem érdemes harcolni. Az egészséges, kiegyensúlyozott élet egyik alappillére ugyanis a nyugalom megteremtése magunkban.

Az endometriózissal élő nők gyakran empatikusabbak, mert olyan megéléssel rendelkeznek saját testük irányába, ami segít jobban megérteni mások reakcióit, érzéseit. Nem mindenki rendelkezik azonban ezzel a beleérző képességgel. Viszont ezek az emberek gyakran az örömet sem tudják igazán megélni, átélni és társas emberként osztozni másokkal.

Fogadjuk el magunkat és másokat és engedjük meg magunknak az elengedés érzését is. Engedjük el a minket hátráltató érzéseket, gondolatokat. Az internetes támadás ellen a leginkább úgy védekezhetünk, ha megválasztjuk milyen tartalmakat követünk.

 

Emlékeztetőül az érintetteknek és ismertetőül a szerencséseknek, akik nem küzdenek vele, alább láthatjátok az endometriózis főbb tüneteit, amit az ingyenesen letölthető Lucy applikációban is tudtok vezetni napi szinten.

https://hellolucy.app/

– Leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció

– Állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom

– Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)

– Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom

– Gyakran az egyedüli tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő.

 

A panaszok rendszerint fokozódnak a menstruáció alatt. Ismert, hogy a fájdalom intenzitása és a betegség kiterjedése között nincs szoros összefüggés: igen kis eltérések is komoly fájdalmi tüneteket okozhatnak, ugyanakkor kiterjedt endometriózis is járhat akár teljes panaszmentességgel.

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.