Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Krónikus betegséggel élők szexuális egészsége

Az EPF Youth Group 2021/22-es évi fő projektje a krónikus betegséggel élők szexuális egészségére és jólétére hívja fel a figyelmet. Célunk a tabuk ledöntése, figyelem felhívás és egy olyan kollektív, biztonságos és előremutató jövő teremtése, ahol bátran beszélhetünk a különböző krónikus betegségek ezen aspektusáról, legyen szó a párunkról, családunkról, barátainkról vagy orvosunkról.

Márciusban, a tavaszi meeting-en személyesen találkoztunk a Youth Group-al Brüsszelben, ahol a további networking lehetőségek és új projekt ötletek megvitatásán kívül leforgattunk egy videósorozatot. A videókban előzetesen bekért, anonim történetek felolvasásával mutatjuk be a problémakört, tanulságos, meghökkentő és olykor vicces történeteken keresztül. A videók ősztől lesznek megtekinthetőek a Youtube felületén, érdemes rájuk várni!

Az endometriózis számos helyen befolyásolja életminőségünket és ennek egy nagy részét teszi ki a szexuális egészség és jólét, ezért tartom különösen fontosnak, hogy beszéljünk a témáról. Úgy gondolom, hogy sokat beszélünk arról, hogy nem vagytok egyedül, merjetek beszélni problémáitokról és segítséget kérni, de az elmúlt idők tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy számtalan krónikus betegség hatással van a szexualitásra. Fontos beszélnünk a partner kommunikációról, a szexuális jólétről és arról, hogy mit tehettek, hogy tisztán lássátok betegségetek ezen a területen is, valamint segítséget kapjatok, hogy miként dolgozhattok rajta.

A téma pszichológiai megközelítéséről felkérésünkre Moira Tzitzika, PhDc szexuálpszichológus írt cikket, mely megtekinthető az alábbi linken:

https://www.eu-patient.eu/news/latest-epf-news/2021/sexual-health-and-well-being-of-young-people-with-chronic-conditions/?fbclid=IwAR1BLlF_QtMQnFCySEA1V4yWDUH1kZeO4q7oSgSQY_15uiM8c3IcPfjUmHA

Készült egy podcast epizód is a témában, ahol főként a saját tapasztalatainkon, meglátásainkon és élményeinken keresztül beszélgettünk a krónikus betegséggel élő fiatalok szexuális egészségéről és jóllétéről, mely visszahallgatható az alábbi linken:

https://anchor.fm/eupatients/episodes/Sexual-Health–Wellbeing-of-Young-Patients-with-EPF-Youth-Group-e1b4vrd?fbclid=IwAR1okLNbFwdbC8EOl0XYm7ErDuQ-MJGtdLuaQAN908T8wHHIimSP3IwoSaI

Videók hamarosan…

https://www.facebook.com/epfyouthgroup

https://www.eu-patient.eu/

https://www.youtube.com/user/eupatient

 

 

Írta: Tomózer Bianka

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.