Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Kutatási részletek a nagyvilágból

Időről időre szeretnénk beszámolni nektek azokról a kutatási eredményekről, amik napvilágot látnak endometriózis témában.

Sokszor tűnhet úgy, mintha egy helyben tapogatóznánk, mintha az évek során semmi sem változna, csak a fájdalom és a műtétek sora lenne állandó. Ilyenkor azonban érdemes kitekinteni, és megvizsgálni, hogy az elmúlt 10 évben is mennyit változott mind a diagnosztizálás, mind a műtéti eljárás. És számos kutatás folyik Magyarországon is, és szerte a nagyvilágban, hogy jobban megismerjük ezt a rejtélyes betegséget. Nem vagyunk tehát egyedül, hazai kiváló szakemberek és nemzetközi orvosok egyaránt szívügynek tekintik az endoemtriózis ügyét.

Kutatók vizsgálták az álmatlanság és az endometriózis összefüggését.

Az álmatlanság gyakoriságát mérsékelt vagy súlyos fájdalomban szenvedő nőknél párhuzamosan észlelték. A fájdalommentes vagy enyhe fájdalom háromnegyede nem mutatott ki álmatlansággal kapcsolatos tüneteket. A mérsékelt fájdalomtól szenvedő nők több mint fele, a súlyos fájdalomtól szenvedők fele pedig álmatlanságban szenvedett. Te tapasztalod magadon?

A krónikus betegség megváltoztathatja az alvás minőségét és megzavarhatja az alvási időszakokat.

 

2011 és 2017-között kutatók vizsgálták, hogy Franciaország különböző régióiban mennyire magas az endometriózis kialakulásának kockázata.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy különbözőség mutatkozott meg az egyes régiók kitettségében. A betegség pontos oka nem ismert, de úgy gondolják, hogy az endokrin rendszert károsító anyagokkal való érintkezés részben szerepet játszhat a kialakulásában.”A gyakorlati minták változása, a tudatosság növekedése és a környezeti kockázati tényezőkkel összefüggő egészségügyi különbségek magyarázatot adhatnak ezekre a tendenciákra” – írták a tanulmány szerzői. A kutatók 207.462 endometriózisos esetet azonosított 2011 és 2017 között. Ebből 83.112 fő nem adenomyosisos eset volt, a kutatás kimutatta, hogy a betegségek kockázata 8,5%-kal nőtt a vizsgált időszakban.

 

Elkezdték a vizelet, diagnosztikai eszközként való vizsgálatát.

Jelenleg csak műtétet követő szövettani eredmény tud pontos diagnózist adni, de elkezdtek különféle biomarkereket vizsgálni a vizeletben, hogy kevésbé invazív módon váljon esetleg később diagnosztizálhatóvá a betegség.

 

Tudjátok, hogy a nemzetközi szintű Lucy kutatás magyar orvosokhoz is kötődik! Erről már sokat beszéltünk. Továbbra is buzdítunk benneteket, hogy töltsétek le az applikációt és használjátok nap, mint nap, hogy általatok is megismerhessünk új információkat, összefüggéseket erről a betegségről.

Havonta egy kérdőívet kell csak kitölteni (a napi szintű vezetés mellett), a válaszaitok nagyon fontosak! Ráadásul lehetőségetek van arra is, ha bármely hasznos gondolatotok felmerül a témában, az applikáción keresztül megírhatjátok a kutatóknak. A budapesti endometriózis világnapi rendezvényünkön erre is felhívta figyelmünket dr. Bokor Attila. Éljünk a lehetőséggel! Alapítványunk is részt vesz a tudományos munkában és nagyon boldogok vagyunk, hogy a kérésünkre fejlesztett app egy ilyen nagy kutatás részét képezi!!! 🙂

https://hellolucy.app/

Legyél részese Te is!

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.