Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Lombik endometriózissal sorozat – Lombik kezelések

Lombik endometriózissal sorozatunkban sorra vettünk tévhiteket és megismertük a meddőségi kivizsgálások formáját, hogy a kezdeti lépéseket is bátrabban tudjátok megtenni. A korábbi blogbejegyzések itt elérhetőek:

https://endometriozismagyarorszag.hu/blog/

A következő részben a lombik kezelésekről szeretnénk adni egy térképet a kezetekbe. Elsődleges szempont, hogy a meddőségi szakemberek a terület kiváló képviselői, ők számos párt segítettek már a családdá válás folyamatában. Emellett fontos a személyes szimpátia is, hogy meg tudjatok bízni a választott orvosban. Ha ez megvan, akkor az egyénre szabott kezelési módokat csak az előzetes vizsgálatok eredményeinek birtokában fogjátok megkapni majd az orvosotoktól, mi most csak a főbb területeket vesszük számba.

A lombikbébi kezelés (IVF) manapság már teljesen természetes lehetőség a nehezített teherbeeséssel küzdő párok számára. Ahogy elkezdtek róla beszélni, sorra fog kiderülni a barátok köréből, vagy szomszédról, hogy más párokat is ez segített hozzá, hogy szülőkké válhassanak.

Nem árulunk zsákbamacskát, ez lelkileg egy megterhelő időszak a pár mindkét tagja számára. A vizsgálatok mindkét felet érintik, de maga a kezelés a nő számára nagyobb feladat. Ilyenkor különösen fontos a férfi lelki támogatása, mert ezzel nagyon sokat tud segíteni és nagyban hozzájárul a folyamat sikerességéhez. Nem szabad elfelejteni, hogy közös célokat, közösen lehet megvalósítani.

 

Kezelési lehetőségek:

  1. HORMONÁLIS CIKLUSTÁMOGATÁS

Amennyiben a kivizsgálás hormonális eltérést mutat (pl. magas TSH- vagy prolaktinszint), akkor ennek korrigálása már önmagában megfelelő kezelés lehet. Ilyenkor hormonális támogatással elérhető, hogy a tüszőérés folyamata megfelelően alakuljon és időzített együttléttel a terhesség is létrejöhet. Maga a kezelés, tabletta vagy injekció formájában történik. Gyakorlatilag nem kell számottevő mellékhatással számolni a hormonális kezelések ideje alatt.

  1. INSZEMINÁCIÓ

Az eljárás során célirányosan jól mozgó spermiumokat juttatnak a méh üregébe egy vékony katéter segítségével a tüszőrepedés időpontjában. Ez a módszer akkor előnyös, ha a spermiumok száma vagy mozgékonysága korlátozott, vagy a méhnyaknyák nehezebben átjárható az ondósejtek számára. Ezt megelőzi egy hormon stimulációs időszak, ami rövidebb ideig tartó, kisebb megterheléssel járó, mint a petesejt leszívását megelőző időszak az IVF esetében.

  1. LOMBIKBÉBI KELELÉS, IVF

A szervezeten kívüli megtermékenyítés, több mint 40 éves múltra tekint vissza, azóta 8 millió gyermek fogant ezzel a módszerrel. A petefészek-stimuláció célja, hogy egyidejűleg több petesejt is megérjen, így több kerülhet később leszívásra. A petesejtek leszívását a partner spermiumával (ritkán donor-spermiummal) történő megtermékenyítés követi.

Az embrió visszaültetése a leszívást követő 2-5 napon fájdalommentesen, egy rövid nőgyógyászati vizsgálatnak megfelelő módon történik.

A beültetésre nem kerülő életképes embriók fagyasztásra kerülnek.

 

A lombikbébi beavatkozás útján létrejövő terhesség a további lefolyásában nem különbözik egy természetes úton fogant terhességtől. Az Alapítványban többen is ezeknek a módszereknek köszönhetjük a gyermekünket, gyermekeinket. 🙂

Ezek a főbb irányvonalak, de számtalan más kezelési mód létezik, ami minden esetben egyénre szabott. Nem mindenki járja be ugyanazt az utat, és nem mindenkinek ugyanaz hozza meg a sikert. A következő részben a beültetést követő első 2 hét lelki megpróbáltatásairól és ezek lehetséges megelőzéséről tudtok majd olvasni.

 

A bejegyzéshez szakértő segítséget nyújtott: Dr. Murber Ákos Ph.D. szülész-nőgyógyász, orvosigazgató

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.