Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Lombik endometriózissal sorozat- Meddőségi kivizsgálás

Az első lépésekről már írtunk nektek az alábbi bejegyzésben, érdemes lehet újraolvasni. Az alábbiakban a lehetséges vizsgálatokról esik szó.

https://endometriozismagyarorszag.hu/2022/05/20/teherbeesesi-nehezitettseg-es-a-kezdeti-lepesek/

Jó, ha előre tudjátok, hogy sok vizsgálat vár a pár mindkét tagjára, de ezekből nagyon fontos információkat tudnak meg az orvosok, mely segíteni fogja a teherbeesést és a terhesség megmaradását.

  • meddőségi kivizsgálás és kezelés során ultrahanggal minden esetben szükséges a kismedencei szervek és azok eltéréseinek (mióma, ciszta, hasűri folyadék) megtekintése.
  • a petevezeték átjárhatósági vizsgálat során a méhüreg állapotát is felmérik
  • természetesen az évente egy alkalommal elvégzett rákszűrés és szükség esetén a hüvelyváladék vizsgálata kiemelten fontos a lombikot megelőző időszakban
  • ciklusnapokhoz köthető vérvizsgálatok során a női nemi hormonokat vizsgálják, az eredmények függvényében pedig hormon tartalmú gyógyszereket, injekciókat írhatnak fel. A vérvételre leggyakrabban a 2-5. ciklusnap között (menstruáció alatt) kerül sor. A legfontosabb meghatározandó hormonok az FSH, LH, TSH, ösztradiol és prolaktin. Fontos megjegyezni, hogy a vérvétel előtt bő folyadékfogyasztás javasolt!

 

A vérvizsgálatok közül említünk néhányat, amik eredménye lényegében nem befolyásolja a meddőségi kezelést, mégis a kezelőorvossal való egyeztetést követően elvégezhető:

–  Az Anti-Müllerian Hormon (AMH)mennyisége az életkorral folyamatosan csökken, így aktuális értéke képet ad a petefészek fennmaradó kapacitásáról.

– Vércukor és inzulin terheléses vizsgálat: a 0. perc, 60. perc és 120. percben vett vérvizsgálat kimutathatja, hogy fennáll-e inzulinrezisztencia mely szintén a nehezített teherbeeséssel hozható összefüggésbe. Életmódbeli változtatásokkal, rendszeres mozgással és a megfelelő étrend összeállításával – illetve szükség esetén gyógyszeres kezeléssel hatékonyan kezelhető a probléma.

– Trombózis panel vizsgálata: Leiden V. faktor, MTHFR C677T és MTHFR A1298C mutáció, prothrombin mutáció. Amennyiben olyan pozitivitás mutatkozik valamelyik területen, ami kezelést igényel, vérhígító injekció alkalmazását fogja előírni az orvos.

– tumormarker vizsgálatok: AFP, CA125, HE4, ROMA-index, férfiaknál PSA ritkán jönnek szóba gyermekre váró párok esetén

 

A nehezített teherbeeséssel küzdő párok férfi tagjának is éppoly fontos a kivizsgálása, mert az esetek felében a férfi oldalon (is) található eltérés. Sokan esnek abba a hibába, hogy hónapokat, gyakran éveket töltenek a pár nő tagjának kivizsgálásával, de a férfi vizsgálatára nem gondolnak.

  • spermavizsgálat az első lépés, ahol vizsgálják a spermaszámot, a mozgékonyságot, az alaki eltéréseket.

A World Health Organization (WHO) jelenleg érvényben lévő  referenciaértékei:

spermiumkoncentráció legalább 15 millió/ml

összes spermiumszám >=39 millió

jól, célirányosan mozgó spermiumok aránya >=32%

a spermiumok >=4%-a normális alakú

 

  • egyéb általános szűrővizsgálatokra küldheti el a pár férfitagját az andrológus szakorvos.

 

Nagyon fontos, hogy a meddőségi kivizsgálás, majd pedig a kezelés egyénre szabott. Nem szükséges mindenkinél minden vizsgálatot elvégezni.

Nagyon szorítunk Nektek! Ne féljetek segítséget kérni!

 

Szakértő: Dr. Murber Ákos Ph.D. szülész-nőgyógyász, orvosigazgató

Írta: Nagy-Őri Andrea

 

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.