Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Lombik – tévhitek. Lombik endometriózissal sorozat

Szeretnénk pár tévhitet eloszlatni, hogy ne legyen rajtatok nagyobb a nyomás, mint amekkora amúgy is lesz.

  1. „Ha majd elkezditek a lombikot, úgyis összejön természetes úton a baba, így sikerült a szomszédunknak is.”

Vannak párok, akiknek a lombikkezelés megkezdése ad egy feloldást, egy könnyebbséget és emiatt természetes úton is sikerül teherbe esniük. Igen, de nem kell magatokat ezzel nyomasztani. Lássátok egészben a képet, haladjatok lépésről-lépésre a célotok felé, ne befolyásoljon titeket az ismerős ismerősének a storyja. Mindenkinek megvan a története.

  1. A lombikkezelés tönkreteszi a párkapcsolatot.

Ezt így semmi esetre sem helytálló! Sőt, nagyon sok párkapcsolatot mélyít el a közös küzdelem. Egymást támogatva könnyebben lehet haladni ezen az úton. Ebben az időszakban gyakran érzik úgy a párok, hogy férfi és női önbecsülésük csökken, hiszen a folytonos sikertelenség, csalódással jár. A szexualitás megváltozhat, hiszen irányítottan van együtt a pár a sikeres fogantatás miatt, ez sokszor valóban feszültséggel járhat. Amennyiben úgy érzitek, hogy kezdtek elfáradni ebben a küzdelemben és kezd a kapcsolatotok rovására menni, úgy forduljatok egy termékenység területén járatos pszichológushoz, aki segíteni fog újra közelebb kerülni egymáshoz.

  1. Hazudnom kell a munkahelyemen, ha nem akarom, hogy tudják, hogy lombikozunk.

Teljesen természetes dolog, ha egy pár, életének ebbe a fontos szakaszába nem akarja beavatni a munkatársait, a főnökét. Minden olyan törékeny, semmi sem biztos, tehát logikus, hogy nem szeretnétek, hogy ez beszédtéma legyen. Érzelmileg véditek magatokat ebben a helyzetben, akár az is természetes, ha egy háziorvossal meg szeretnétek beszélni a betegállományt. De nem szükséges a lombik kezelés alatt betegállományba menni, mert egyedül a leszívás és a beültetés napján esik ki valaki a munkából. Amennyiben el akarja mondani a pár valamely tagja, akkor a munka tvkönyv alapján 6 hónapig nem mondhatnak fel neki és minden megjelenés igazolt távollét betegállomány nélkül.

A Ti döntésetek kit avattok be!Érdemes olyan közeli embereknek elmondani, hogy benne vagytok ebben a folyamatban, akiknek a támogatását eddig is éreztétek, és akiknek azt is elmondanátok, ha nem sikerült éppen.

  1. „Azért nem esel teherbe, mert valamelyikőtök még nem szeretne gyereket.”

Sajnos a kéretlen tanácsok és vélemények sorát nehéz elkerülni, pláne, ha a házasságkötéstől számítva eltelt már 2-3 év. A „Mikor jön a gyerek?” és a hasonló figyelmetlen kérdéseket néhányan fokozni tudják. Egy kimondottan bántó nézet szerint azért nem jön a baba, mert valamelyik fél nem akarja igazán. Próbáljuk kulturáltan megfogalmazni a véleményünket ezzel kapcsolatban, de ez egy ostobaság. Számos testi és lelki oka lehet annak, ha várni kell a babára, ezt egy külső szemlélő sosem fogja átlátni és megérteni, ne is várjuk tőlük. Sokan évek kemény munkáját és nem kevés pénzt tesznek bele, hogy végre a karjukban tarthassák a várva várt gyermeküket. Ha ilyen verbális bántalmazás ér benneteket, akkor azt javasoljuk, hogy beszéljétek ki magatokból egy beavatottal vagy akár egy szakemberrel. A meddőségi kezelésre való felkészülés és a lombik során is sokat tud segíteni egy pszichológus.

 

Ha éppen benne vagytok a lombikban, sok hitet, erőt és kitartást kívánunk! Nem vagytok egyedül!

 

Szakértő: Dr. Murber Ákos Ph.D. szülész-nőgyógyász, orvosigazgató

Írta: Nagy-Őri Andrea

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.