Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Mióma Világnap

Sokunk számára ismerős ez a kórkép, mert endometriózis diagnózis esetén is gyakorta találkozhatunk vele. Az érintettek száma az elmúlt 10 évben ugrásszerűen emelkedett, a nők közel 50%-át érintheti. A mióma a második leggyakoribb oka a méhen végzett műtéteknek, közvetlenül a császármetszés után.

A mióma a méhizomzat jóindulatú daganata. A méh izomrétegében bárhol kialakulhat, egészen felszínesen is, de akár közel a méh üregéhez is.

Miómára hajlamosító tényező lehet az ösztrogén dominancia. Ha a női ciklus egészséges ösztrogén, progeszteron egyensúlya felborul és az ösztrogén irányába mozdul el hozamosabb időre, akkor beszélünk ösztrogéndominanciáról.

A kisebb mióma rendszerint tünetmentes, csak nőgyógyászati rutinellenőrzéssel – sokszor hasi vagy hüvelyi ultrahanggal – fedezhető fel. A nagyobb mióma azonban elhelyezkedésétől függően számos kellemetlen tünetet okozhat.

Tünetek lehetnek:

rendszertelen ciklus

fájdalmas menstruáció

erős elhúzódó alvadékos menstruációs vérzés

ciklustól független rendszertelen vérzés

deréktáji- kismedencei fájdalom

krónikus fáradtság

állandósuló vizelési inger

Kezelési lehetőségek:

Amennyiben nagysága vagy elhelyezkedése alapján szükségesség válik a műtét, úgy has- és méhtükrözés (laparoszkópia, hiszteroszkópia) útján valósulhat a mióma eltávolítása. Számos kezelési módja van a myomás méhnek, azonban ezek közül mindig az adott egyénre szabott megoldást választják az orvosok. Nem sebészeti javaslatok is léteznek, függően a gyermekvállalási szándéktól, így az orvos javasolhat gyógyszeres terápiát is.

A stressz csökkentésével, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, kismedencei szerveket intenzíven megmozgató tornával a panaszok enyhíthetőek, a kiújulás esélye csökkenthető.

A rendszeres testmozgást elősegítendő virtuális futásra hívunk július hónapban, a részvétellel segíted az endometriózisban érintett nőket.

https://endometriozismagyarorszag.hu/virtualis-futas-2022/

 

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.