Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Néhány gondolat a tavalyi világnapi konferenciáról

Már javában készülünk a 2022-es világnapra! Ebből az alkalomból emlékezzünk vissza a tavaly rendezett világnapi konferencián elhangzottakra.

Az Endometriózis Magyarország Alapítvány egy fél napos online konferenciát szervezett március 27-én, az endometriózis világnapján, melyben számos hasznos információ hangzott el, melyekből az alábbiakban szeretnék szemezgetni. A videókat visszahallgathatjátok a youtube csatornánkon.

Magyarországon körülbelül 200.000 nőt érint a betegség és rajtunk keresztül hozzátartozóinkat is. A megdöbbentő számadatoknak köszönhetően azt érezhetjük, hogy tényleg nem vagyunk egyedül.

Az endometriózis kutatásnak óriási társadalmi jelentősége van, mert a fogamzó korú nők 10 százalékát érinti, mi vagyunk azok, akik azzal küzdünk, ami másoknak természetesen megadatik. Minden eddigi és folyamatban lévő kutatásért hálásak vagyunk és a kutatásokban részt vevő orvosoknak is köszönettel tartozunk! Minden és bármi, ami közelebb visz a rejtélyes diagnózis kézzelfoghatóbbá, gyógyíthatóbbá, tünetmentesebbé tételében az nagyon fontos dolog. Ahogy hallhattuk a márciusi előadásokban, folyamatban vannak Magyarországon és világszinten is kutatások, értünk és velünk. Társadalmunknak és a világnak is fel kell ismernie, hogy milyen fontos megoldásokat találni a problémára. Életek múlnak rajta… megfoganásra váró babák életei…

Legkomolyabb fegyverünk az edukáció, aminek fontos eleme a Lucy applikáció, ami a valós adatok rendszeres megadásával segíthet az orvosoknak a diagnózis felállításában. Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy eddig a gyermekek oktatásában arra helyezték a fő hangsúlyt, hogy védekezzenek, különben teherbe esnek, ugyanakkor ez félrevezető információ, minden oldalt meg kell ismertetni velük és beszélni a menstruáció természetes és rendellenes tulajdonságairól.

Tévhit, hogy az inszemináció vízválasztó a házasságok életében, sok esetben inkább megerősíti a kapcsolatot a közös titok, az egymást támogató hozzáállás. Nehezített teherbeeséssel küzd ma minden 6. pár, így elmondható, hogy mindenki ismeretségi körében van legalább egy olyan páros, akit ez érint, csak még nem beszélt róla.

A hormonrendszer normál működését kizökkentő folyamatok már fiatal korban elkezdődhetnek a teljesítménykényszerből fakadó stressz hatására. Ehhez adódik még hozzá az egészségtelen táplálkozás, a mozgás hiánya és a vitaminhiány. Az intergratív szemlélet szerint, ha rátalálunk a szerepet játszó tényezőkre, nagyobb sikert érhetünk el az egyénre szabott kezelés során.

Ez tényleg csak néhány gondolat az elhangzó tartalmas és informatív előadásokból, aki meghallgatja, meglátja, hogy számos kiváló szakember foglalkozik az endometriózis és a hozzá szorosan kapcsolódó tünetek, kezelési lehetőségek vizsgálatával. Hallgassátok vissza a videókat és tartsatok velünk az idei Világnapon is márciusban!

 

Megosztásaitokkal, bejegyzéseitekkel még több érintetthez vagy lehetséges érintetthez eljutott és eljuthat a korai felismerés fontossága és a megfelelő szakorvosok, információs csatornák elérhetősége. Kérünk benneteket, hogy idén is támogassátok munkánkat a megosztásokkal, like-okkal!

 

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.