Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Sikerrel zárult az I. Termékenységtudatosság hete rendezvénysorozat

Közel 900 fő vett részt a 7 állomásos országos roadshow-n

2024. április 23. és 27. között nagy sikerrel került megrendezésre az első Termékenységtudatosság hete rendezvénysorozat, melyre országosan közel 900 résztvevő csatlakozott. Az egyedülálló összefogással megvalósuló edukációs roadshow az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság szakmai védnöksége mellett, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a Dr. Kőrösi Tamás Alapítvány és a KétIgen Alapítvány fogott össze, hogy izgalmas és tabudöntögető programsorozattal erősítse a Z-generáció, valamint a fiatal párok termékenységtudatosságát. A Termékenységtudatosság hetén 6 városba vitték el a szervezők az interaktív edukációs előadásokat, a programsorozatot pedig Budapesten, a Termékenységtudatosság Napja konferenciával zárták.


A Termékenységtudatosság roadshow-n közel 900 Z-generációs fiatal vett részt, melynek állomásai Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és Győr voltak. A roadshow témákat a szervezők úgy állították össze, hogy azok mentén átadhatók legyenek a legfontosabb termékenységgel kapcsolatos ismeretek a fiatalok számára, továbbá minden helyszínen más témát helyeztek fókuszba. A program mindenhol gondolatébresztő rövid előadással indult, melyet követően a meghívott szakértők és influencerek beszélgettek és osztották meg a termékenységgel kapcsolatos gondolataikat, tapasztalatukat. 

A kutatások és az eseménysorozat tapasztalata alapján is a Z-generáció egy kifejezetten tudatos generáció, folyamatosan keresik az információforrásokat, számos témában tájékozottak, érdeklődők és nyitottak az új információkra, főleg, ha azok a megfelelő formában elérhetőek számukra. Ezt igazolja a rengeteg kérdés, ami a helyszíneken elhangzott. A szervezők az elkövetkezendő hónapokban rendszerezik a hallgatóság kérdéseit, a felvetett témákat, amelyeket megosztanak majd az érdeklődőkkel internetes felületeiken. A nemzetközi múlttal is rendelkező egyedülálló kezdeményezés szakmai zárókonferenciával, a Termékenységtudatosság Napjával ért véget már a meddőséggel érintettek és a szakemberek számára, Budapesten.

 A Termékenységtudatosság hete rendezvénysorozatunk óriási sikert aratott! Köszönjük az Egyetemeknek, hogy otthont adtak a rendezvényeknek, támogatóinknak, szakértőinknek és meghívott vendégeinknek, és végül, de nem utolsó sorban minden résztvevőnek, aki eljött az előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre és interaktív programokra. A rendezvény célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a reproduktív egészség és a családtervezés fontosságára, és naprakész, hiteles információkat juttassunk el mind a Z-generáció számára, mind a családtervezés előtt álló, vagy már a meddőségi kezelésekben részt vevő párok számára. Bízunk benne, hogy a résztvevők hasznos ismereteket szereztek, és ösztönzést kaptak ahhoz, hogy tudatosan hozzanak döntéseket a jövőjüket illetően. 

Bár a rendezvénysorozat hivatalosan véget ért, a rendezvénysorozat honlapja, a www.termekenysegtudatossag.hu címen továbbra is elérhető lesz. A szervezők a különböző helyszíneken készült anyagokat, cikkeket folyamatosan töltik majd fel közös platformjukra. 

Néhány mondatban a szervezőkről

Női Egészségért Alapítvány – www.endometriozismagyarorszag.hu

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány az egyetlen magyarországi hivatalosan bejegyzett közhasznú civil szervezet, mely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt. Orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal, intézményekkel, szervezetekkel és alternatív terápiával foglalkozó szakértőkkel karöltve nyújtunk segítséget az endometriózissal küzdő nők számára. A hiteles tájékoztatással célunk a felmerülő tévhitek eloszlatása, a prevenció, az egészségtudatosságra nevelés, érzékenyítés és a tabuk ledöntése. Alapítványunk kérésére fejlesztett Lucy applikáció segítheti az anyává válást, támogatja a korai diagnózis létrejöttét. 


FEME – www.feme.hu

A Felelősen Magadért Egyesületet (FEME) szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista, szexuálterapeuta, újságíró, marketing és kommunikációs szakértők alapították 2018-ban azzal a célkitűzéssel, hogy támogassák a nőket abban, hogy tájékozottak legyenek, ha az egészségükről van szó. A közhasznú egyesület szakértői cikkekben, podcast adásokban, edukációs videósorozatokban és közösségi eseményeken beszélnek tabuk nélkül a nőket érintő egészégügyi, családalapítási és szexuális problémákról. Hiteles, közérthető és szakértői tartalmaikból a nők választ kaphatnak a miómával, termékenységtudatossággal, termékenységi zavarokkal, meddőségi kezelésekkel, PCO szindrómával és endometriózissal, inkontinenciával, menopauzával, a méheltávolítás utáni felépüléssel vagy éppen az XYZ-generáció testi-lelki kihívásaival kapcsolatos kérdéseikre egyaránt.


Humánreprodukciós Igazgatóság – A vágyott gyermekekért – www.vagyottgyermekekert.hu 

A Humánreprodukciós Igazgatóság (HRI) az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) keretein belül működő szervezet. Feladatunk az asszisztált humán reprodukciós és lombik kezeléssel kapcsolatos központi feladatok ellátása. Missziónk a termékenységi zavarokkal küzdő párok segítése, a termékenységtudatos szemléletmód fontosságának ösztönzése, valamint a termékenységgel kapcsolatos edukáció. Ennek jegyében elkészítettük a meddőségkezelési rendszer hatékonyabbá tételét szolgáló szakmai koncepciót, amely a minden érintett számára országosan elérhető és egyenlő hozzáférést biztosító ellátás megteremtésétől kezdve, az átlátható adatszolgáltatási és minőségellenőrzési rendszer bevezetésén át, egészen a termékenységtudatosságot növelő edukációs programok elindításáig mindenre kiterjed. A feladataink tehát rendkívül sokrétűek, koherens egészben gondolkodunk, hiszünk abban, hogy nem elegendő pusztán több pénzt adni az ellátásra, hanem szemléletváltás és megfelelő képzés szükséges ahhoz, hogy egy korszerű, betegközpontú ellátórendszer jöjjön létre. Ennek részleteit egyeztetjük folyamatosan a szakmával.

KétIgen Alapítvány – www.ketigen.com 

A KétIgen Alapítvány pár- és családterápiában jártas szakemberek segítségével dolgozott ki párkapcsolat-gazdagító műhelyeket, amelyek pároknak segítenek jobban elmélyíteni a kapcsolatukat és egyre örömtelibbé tenni azt. Mindannyian vágyunk a hosszan tartó, harmonikus párkapcsolatra, azonban nem mindig értjük a kapcsolatok működését, sőt néha saját magunkat sem.  A KétIgen Alapítvány küldetése, hogy segítséget nyújtson a pároknak, hogy közös élményeken, programokon keresztül, miközben tanulnak arról, hogyan tehetnek tudatosan a mindennapokban párkapcsolatunk ápolásáért.  A négybakancs túráik között megtalálható a tudatos párkeresőknek és a meddő pároknak kidolgozott program is, számos más tematika mellett.


Dr. Kőrösi Tamás Alapítvány

A Dr. Kőrösi Tamás Reproduktív Támogatás Alapítvány fő célkitűzése a reproduktív egészség megőrzéssel kapcsolatos edukáció erősítése Magyarországon. Alapítványunk egyik fő célja, hogy segítséget nyújtson minden ember számára az egészségük megőrzésével kapcsolatos kérdésekben. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok és a meddőségi kezelésekben érintettek hiteles és aktuális információkhoz jussanak. Emellett, az alapítványunk kiemelt figyelmet fordít az oktatásra, különösen a meddőséggel és annak kezelésével foglalkozó szakemberek továbbképzésének támogatására. Célunk, hogy támogassuk a magyar nőgyógyászati, meddőségi, endokrinológiai, andrológiai és immunológiai területeken dolgozó, világszerte elismert szakemberek szakmai fejlődését és kutatási tevékenységét.

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.