Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Személyi kedvezmény 2021-ben!

A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben említett betegségben szenvedők (a rendelet melléklete tartalmazza a betegségek felsorolását), továbbá a rokkantsági járadékban, vagy fogyatékossági támogatásban részesülők jogosultak a személyi kedvezmény igénybevételére.
A 2021. 01. 25-én elfogadottak szerint 2021. február 01-től a minimálbér összege 167.400 Ft.-ra nő. Az adókedvezmény számítási módja is változott 2021. január 1-től – e szerint 2021. január 1-jétől a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont ADÓALAPJÁT csökkenti személyi kedvezménnyel.
(Ha valakinek több, személyi jövedelemadót, illetve adóalapot csökkentő kedvezmény is jár, meghatározott sorrendben kell azokat érvényesíteni:
1. a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
2. személyi kedvezmény
3. első házasok kedvezménye
4. családi kedvezmény)
A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve, vagyis 55.800 Ft.-
/ Vagyis az adóalapot kell csökkenteni az 1/3 résszel, s ebből kell a 15% SZJA levonást számolni – az adóalap csökkentés lesz mostantól az adókedvezmény kiszámolásának módja (a többi járulékot mindez nem érinti – azoknál bír jelentőséggel, akiknek pl. költségtérítése, egyéb juttatása beletartozik az összevont adóalapba).
Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.

A havi igénybevételhez szükséges formanyomtatvány Személyi kedvezmény címen a NAV honlapon érhető el:
https://www.nav.gov.hu/nav/adoeloleg_nyilatkozat_2021
https://nav.gov.hu/…/Valtoztak_a_szemelyi_20210111.html
Kérdés esetén hívható a NAV Ügyfélvonala a 1819-es számon, vagy ha rendelkezik valaki telefonos ügyfélazonosító kóddal, akkor egyedi ügyekben a 06 80 / 20 21 22 telefonszám is elérhető.
———————————————————————————————————————–
*
Az endometriózis, a mellrák, a petefészekrák, a méhnyakrák betegségek 2019-től kerültek be a súlyos betegség után igénybevehető SZJA-kedvezmények közé, a Női Liga szövetség munkájának köszönhetően (Mellrákinfó Egyesület, Mályvavirág Alapítvány, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, Babagenetika Egyesület)

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.