Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Teherbeesési nehezítettség és a kezdeti lépések

Az endometriózisban érintettek küzdhetnek teherbeesési nehezítettséggel, azonban fontos tudni, hogy nem mindenki találkozik ezzel a kihívással! Számos olyan sikertörténet van, ahol a párok természetes úton tudtak szülővé válni.

A házasságok ideje kitolódott – és elsősorban nem az előszeretettel emlegetett karrierdöntések miatt -, gyakran harminc év felett találkozik egymással férfi, és nő és úgy kötnek egy életre szóló szövetséget. Nagyszüleink és szüleink életében tízen-huszonévesen már megszülettek az első gyerekek. De ne felejtsük el, hogy azóta a világ is gyökeresen megváltozott, kezdünk belépni egy digitális valóságba, bizonyos események felgyorsultak körülöttünk, amihez gyakran kihívás alkalmazkodni. Ne okoljuk magunkat, ha tizennyolc évesen még nem találtuk meg életünk szerelmét, ne tegyünk magunkra nagyobb terhet, hogy 35 évesen még nincs stabil kapcsolatunk a gyermekvállaláshoz.

Aki ma 35 év felett szeretne édesanya lenni, sajnos gyakran találkozik azzal a megbélyegzéssel, miszerint neki korábban kellett volna szülnie. Ugyan miért? Biológiai szempontból persze történnek változások a női szervezetben az évek múlásával, de ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani erről az álomról.

Nem tudhatjuk kinek milyen fordulatot vett az élete korábban, így az egymás feletti ítélkezés nem segít az egyébként sem könnyű helyzeten.

Mikortól érdemes orvoshoz fordulni?

35 év alatti, egészségesnek mondott párok esetén egy év sikertelen próbálkozás után érdemes orvost felkeresni, hogy megtudják, mi állhat a háttérben. 35 év felett azonban fél év után már ajánlott orvosi konzultáció. Érdemes kimondottan meddőséggel foglalkozó szakemberhez elmenni, aki a megfelelő vizsgálatokra indítja el a párt. Itt fontos megjegyezni, hogy a meddőség hátterében 50%-ban a férfi partnernél fennálló problémák lehetnek, tehát ne azt az elavult és cseppet sem helytálló vélekedést vegyük alapul, hogy „csak a nőnél lehet a baj forrása…”A gyermekvállalás egy csapatmunka, elejétől a végig ketten vannak benne!

Kezdeti lépések:

Ciklus vizsgálata – a nőgyógyász áttekinti a paciens ciklusát, tapasztal-e bármi rendellenességet, fájdalmas-e a menstruációja, rendszeres-e a menstruáció, ovulál-e a hölgy stb. A pontos eredmények megadásában nagy segítségünkre van az ingyenesen letölthető Lucy applikáció. (https://hellolucy.app/)

Pszichológus felkeresése abban az esetben ajánlott, ha a pár mindkét vagy bármely tagja úgy érzi, hogy nem tud megbirkózni a lelki kihívásokkal. Őszintén reméljük, hogy a szakember felkeresése a mai korban már nem minősül cikinek, vagy szégyenteljesnek. Igazán erős belső tartást feltételez az a tény, ha tudunk segítséget kérni!

Meddőségi Centrumban a párok komplex vizsgálati csomagot érnek, így kapnak ők is és az orvosok is átfogó képet az egészségi állapotukról, ez az alapja a személyre szabott kezelésnek.

Endometriózissal és meddőséggel foglalkozó centrumok elérhetőek oldalunkon: https://endometriozismagyarorszag.hu/allami-hazai-endometriozis-centrumok/

https://endometriozismagyarorszag.hu/magan-hazai-endometriozis-centrumok/

Március 22-én az Endometriózis Magyarország a Hahó Együttes részvételével családi napot szervez a Barabás Villában. Szeretettel várunk Téged is!?

?Szeretnénk reményt adni a nehezített teherbeeséssel küzdő pároknak!
A családi nap keretében közös ismerkedésre, programokra hívjuk mindazokat a családokat, akiknek a gyógyíthatatlan, krónikus betegség érintettségével együtt is sikerült a családalapítás (❗️❗️❗️) és azokat a hölgyeket, párokat, akik még küzdenek, hogy álmuk valóra váljon. ?
Infó és jelentkezés: https://www.facebook.com/events/2012716465599491
Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.