Egy sms vagy hívás indításával támogatod az endometriózissal kapcsolatos ismeretterjesztést.  13600

Virtuális futás – a finishbe érkeztünk

Lassan a végéhez közeledik az idei virtuális futóverseny. Július 31-ig még tudtok nevezni és bárhol, bármekkora távot lefutva támogathatjátok az endometriózisban érintetteket.

A részletekért kattintsatok ide:

https://endometriozismagyarorszag.hu/virtualis-futas-2022/?fbclid=IwAR3F_3hHfJ8rkBRHGnAGHsBga4SaIjQIufrKicmnuXhmHStAGJbKwROrQAc

 

Három rendkívüli ember csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, mert fontosnak tartják, hogy ők maguk is felszólaljanak erről a betegségről. Magyarországon 200.000 nőt érint az endometriózis – melynek vezető tünete a fájdalmas menstruáció és a nehezített teherbeesés – , így valamilyen szinten mindenki érintett. Vagy önmagán tapasztal tüneteket, vagy már kapott diagnózist, vagy a családjában, baráti körében szenved valaki ebben a betegségben. Azért futunk, hogy a női egészség ne csak jól hangzó szlogen legyen, hanem elérhető, megtartható reális cél, ebben pedig a prevenciónak döntő szerepe van.

Most ismerjétek meg három futónagykövetünk gondolatait, szerezzetek motivációt az elinduláshoz, kapjatok bátorítást a folytatáshoz.

 

Árvai Nóra az Endoblog megálmodója érintettségéről és a mozgás öröméről mesél.

 

„Az endometriózisról még 13 évvel ezelőtt hallottam először, ugyanazt a betegkarriert futottam be mint még ma is sokan, végül aztán magamat diagnosztizáltam. Azóta is azon dolgozom szakemberként, hogy másnak ezt az utat a lehető legjobban megkönnyítsem, az Endoblog már több, mint 980 babával büszkélkedhet.

Örömmel lettem futónagykövete ennek a projektnek, hiszen mindent szívvel-lélekkel támogatok, ami az endometriózisra való figyelemfelhívást segíti. Ezenkívül annak is örülök, hogy ez segíthet lebontani azt a tévhitet, hogy a futás nem tesz jót a nőknek. Sok mindent beárnyékol az életben az endometriózis, de a mozgást szabadságát és örömet nem veheti el.

 

Török Enikő az idei év endometriózis nagykövete egyúttal futónagykövetünk gyermekkora óta sportol.

 

„A sport és a mozgás szeretetét gyerekkoromból hoztam magammal, hiszen a családommal sokat kirándultunk, tollasoztunk, bicikliztünk. Egyetemen rendszeresen lejártam a kosár edzésekre is, na nem azért, mert olyan ügyesen játszottam, hanem a szuper hangulat és jó játékok miatt. A bringázás tinédzser korom óta beépült a mindennapjaimba, és ma is bicajjal járok reggelente: kiválóan felfrissít és kikapcsol.

A futással régóta barátkozom, de kb. 6 éve kezdtem el megszeretni, amikor egy barátnőm elhívott magával. Azon futók közé tartozom, akik kicsit nehezebben és ritkábban veszik rá magukat az indulásra, de sosem bánom meg, mert mindig sikerül valamilyen újabb mérföldkövet elérnem. Az endometriózis sokféle mozgásforma elvégzését akadályozhatja, így nekem is sok időmbe telt megismernem a határaimat és megtalálni a számomra megfelelő sportokat (nekem pl. a tai chi kifejezetten jót tett). Aki még az elején van, csak biztatni tudom, próbálkozni kell!

Akaratlanul is nagykövetei vagyunk mindannyian ennek a betegségnek, egyre többen osztjuk meg a tapasztalatainkat és történeteinket egymással, amely lehetőséget nyújt arra is, hogy egymástól tanuljunk. Fontos megérteni, hogy az endometriózis nem csupán azt jelenti, hogy túl fájdalmas a menstruáció. Hatással van az egész testünkre és a mindennapjainkra, a menstruáción kívül is. Előfordulhat, hogy lemondunk egy eseményt, hogy nem jelenünk meg az iskolában, munkahelyen. Ezek mind elmulasztott napok, alkalmak, lehetőségek, amelyen biztos vagyok, hogy sokunk emésztette vagy emészti magát lelkileg is.”

 

Járfás Gyula hajnalban szeret futni, szerinte ez a legideálisabb napszak a futásra.

 

„Salamon Adri és unokatestvére Barbi által kerültem közelebb az alapítványhoz, ők kértek fel tavaly és szívesen vállaltam el a felkérést. A nagyobbik húgom érintett az endometriózisban, így számomra ezért is fontos ez a kihívás. A futás kikapcsol és általa nagyon sok embert ismertem meg mivel már lassan 20 éve futok és mellesleg nagyon egészségesen tart ez a mozgásforma. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeretnék kiállni egy jó ügy mellett, hiszen fontosnak tartom, hogy a betegségek mielőbb felismerhetőek legyenek, hiszek a megelőzésben. Kitűzött célom, hogy ebben a hónapban az endometriózissal küzdő hölgyekért futok.”

Gyula kezdeményezését itt tudjátok támogatni adománnyal:

https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2658

 

Aktualitások, infók a virtuális futásról:

Az érmek kiszállítása csúszik, így mindenki türelmét kérjük.

A nyereményjátékot meghosszabbítjuk. Augusztus 15-ig van lehetőségetek posztolni, sorsolás pedig augusztus 17-én lesz. A versenyre július 31-ig lehet nevezni.

A posztot akkor is elfogadjuk, ha nem éremmel együtt osztjátok meg (tehát lemondtatok a nevezéskor az éremről).

További részleteket és a nevezést itt találjátok:

https://endometriozismagyarorszag.hu/virtualis-futas-2022/?fbclid=IwAR3F_3hHfJ8rkBRHGnAGHsBga4SaIjQIufrKicmnuXhmHStAGJbKwROrQAc

Tetszett? Meg is osztanád?

Támogasd céljainkat!

Állandó fizetési megbízással bármilyen összegű támogatást utalhatsz havi rendszerességgel alapítványunk bankszámlájára, ezzel segítve programjaink folyamatos finanszírozását.